Düz kafa sendromu nasıl düzelir?
Düz kafa sendromu kendi kendine geçebilir. Ancak bu, deformasyon hafif ise mümkündür. Erken teşhis, bebeğin sırtüstü pozisyonda uzun süre yatmasını engellemek gibi önlemler bebeğin kafasındaki şekil bozukluğunun kendiliğinden geçmesini sağlayabilir.
Düz kafa sendromu ne zaman geçer?
DÜZ KAFA SENDROMU ÖNLENMEZSE KALICI HALE GELEBİLİR
Bebekteki düz kafa sendromu çocuk 1 yaşına gelene kadar önlenmezse, asimetrik kafa yapısı kalıcı hale gelebilir. Bu sebeple bebeğin kafa yapısını düzeltebilmek için yapılması gereken yöntemlere mutlaka uyulmalıdır.
Düz kafa yastığı ne zaman kullanılmalı?
Uzun süre aynı pozisyonda yatan bebeklerin kafasında düzleşme olabilir. Bebek kafa şekillendirici yastık, özel formu sayesinde yeni doğan bebeklerin kafalarının doğru şekillenmesine yardımcı olur. Doğumdan itibaren 6 aya kadar kullanılabilir.
Düz kafa sendromunun tedavisi var mıdır?
Pozisyona bağlı gelişen düz kafa sendromunun tedavisi yapılabilir. Öncelikle bu durumu tanımak ve altta yatan başka bir patoloji olup olmadığını ayırt etmek gerekir. Her doktor muayenesinde bebeğin kafa şekline ve yatış pozisyonuna dikkat edilmelidir. Genelde tanı ilk 6 aylık dönemde konulabilir. Erken tanı konursa tedavi çok daha kolay ve kısa süreli olur. Tanıdan sonra aylık tetkiklerle baş şeklinin düzelip düzelmediği kontrol edilmelidir.
Öncelikle bebeğin yatış pozisyonu düzeltilmeli, başının hep aynı yöne yatması engellenmelidir.
Başının düz olduğu yerin tersine yatması için o tarafa ilgisini çekecek oyuncaklar asılmalıdır.
Başını diğer tarafa çevirmek için boyun egzersizleri ve masaj da uygulanabilir.
Düz Kafa sendromunda, bebeklerin başına kontrollü basınç uygulayan bir “kask” takılarak yapılan tedavi Amerika’da yaygın bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır ancak ülkemizde kullanımı sınırlıdır.
Kafa şekli bozulmuş olan bebeklerde ortası delik özel bir yastık kullanılarak da kafanın tekrar şekillenmesi sağlanabilir.