Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kafkas Dilleri ve Kültürleri Bölümü Çerkes Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı tarafından düzenlenen “Uluslararası Adıge Filolojisi: Güncel Konular Sempozyumu” Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Sempozyumun açılış konuşmasını Düzce Üniversitesi Kafkas Dilleri ve Kültürleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mira Khachemizova gerçekleştirdi. Çerkeslerin zorlu süreçlerden geçtiğini belirten Prof. Dr. Khachemizova, “Filoloji biliminin gerçekleştirmesi gereken işler üzerinde konuşmak, dili tekrar canlandırmak ve koruma olanaklarını araştırmak sempozyumun amacını oluşturmaktadır” diyerek Çerkes Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nın kurulmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.
Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Akkuş sempozyumun, “Adıge Dilinin Grameri” başlıklı kitabın yayınlanmasının 50.yılı anısına düzenlendiğini ifade etti. Sempozyumda; Türkçe, İngilizce, Rusça ve Çerkesce dillerinde sunumlar yapılacağını söyleyen Prof. Dr. Metin Akkuş, Çerkes kültürü ve Adıge dili çevresinde yoğunlaşan sunumlarda dil ve edebi metinler başta olmak üzere tarih, kültür, toplum ve yaşamla ilgili önemli değerlendirmelerin yapılacağını dile getirdi.
Konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, coğrafyamızla gurur duyduğunu ifade ettiği konuşmasına, etkinlikte emeği geçenlere teşekkür ederek başladı.
Bölgemizin 26 farklı etnik kökene sahip insana vatan olduğunu ve özellikle Düzce’nin zulümden kaçan herkese kucak açarak insanlara sevgi ve saygıyla yaklaştığını vurgulayan Rektör Çakar, kültürü yaşatmanın en önemli boyutunun dil olduğunu, dil olmadan kültürü yaşatmanın mümkün olmadığını sözlerine ekledi. Çerkeslerin kültürünü hem Bölgemizde hem de Ülkemizde yaşatabilmek adına önemli değerlerin sempozyumla aktarılacağını söyleyen Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Çerkeslerin geçmişi, bugünü ve yarını hakkında önemli birçok sonucun ortaya konulacağını belirterek sözlerini sonlandırdı.
Düzce Vali Yardımcısı Muhammed Mustafa İmamoğlu, Düzce’nin ve Ülkemizin pek çok dile ve kültüre ev sahipliği yaptığını ifade ederek farklı kültürlerin kendilerine sahip çıkmasını değerli bulduğunu söyledi. Dışardan gelmiş olan milletlere kendi kültürlerini kaybetmemeleri için destek verdiklerini dile getiren Muhammed Mustafa İmamoğlu, etkinliğe destek olanlara teşekkür ederek konuşmasını noktaladı.
Açılış konuşmalarının sonrasında sempozyumun oturumlar bölümüne geçildi. Başkanlığını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İdris Şahin’in yaptığı açılış oturumunda, Adıge Cumhuriyeti’nden ve Ülkemiz üniversitelerinden akademisyenler ve davetli konuklar, Çerkes tarihi ile ilgili önemli sunumlar gerçekleştirdi.
Sempozyumun ilk günü, “Abhaz -Adıge Dilleri Gelecekte Nasıl Etkilenecekler?, Diaspora Çerkesleri Tarafından Osmanlı Devleti’nde Kurulan Dernekler, Adıge Dili’nin Kuzey Kafkasya’da İşleyiş Tarzı” ve birçok güncel konuda yapılan oturumlarla sona erdi.
“Uluslararası Adıge Filolojisi: Güncel Konular Sempozyumu”nun ikinci günü, Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen oturumlarla devam etti. Programa katılan yerli ve yabancı konuklar ile öğretim üyelerinin katıldığı oturumlarda, konuşmacılar konu ile ilgili bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Sempozyumda, Adıge Dil Filolojisi hakkında bilimsel tartışmalar gerçekleştirildi.
Etkinliğin üçüncü ve son gününde Köprübaşı-Ömer Efendi köyünde “Adıge Kültürü ve Yemekleri Festivali” gerçekleştirildi. Festivalde Adıge dilinde şarkılar söylendi ve Adıge kültürüne ait halk oyunları sergilendi. Yöresel yemeklerin de yapıldığı festival, renkli görüntülere sahne oldu.
Üç gün süresince devam eden “Uluslararası Adıge Filolojisi: Güncel Konular Sempozyumu”, Adıge Kültürü ve Yemekleri Festivali’nin ardından sona erdi.