Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Düzce Üniversitesi Akçakoca yerleşkesinde bir panel düzenlendi. Batı Karadeniz’in Turizm potansiyeli konulu panelde Düzce’nin ve özellikle de Akçakoca’nın turizm potansiyeli üzerine sunum yapıldı. Düzce Üniversitesi Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Konferans Salonu’nda düzenlenen ’Batı Karadeniz’in Turizm Potansiyeli ve Geleceği: Düzce Örneği’ konulu paneli, aynı yüksekokulun müdürü Doçent Doktor Zafer Akbaş yönetirken, panelistler ise Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muammer Mesçi ile Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürü Özcan Budak oldu. Akçakoca Kaymakamı Mehmet Özer, Gümüşova Kaymakamı İsmail Sündük, Gümüşova Belediye Başkanı Ahmet Azap’ın konuk olarak davet edildiği panelin sonunda Akçakoca Kaymakamı Mehmet Özer, panelin konusuyla ilgili olarak bir konuşma yaptı. Panelin ilk konuşmasını İl Kültür ve Turizm Müdürü Özcan Budak yaptı. Budak konuşmasında, Düzce ve ilçelerinin turizm potansiyellerini anlattı. Slayt gösterimi eşliğinde bir sunum yapan Budak, Düzce ve Akçakoca’nın yaylaları, şelale ve mağaraların görsellerini kullanarak, bu alanlarda yapılan çalışmalar ve faaliyetlerle ilgili bilgiler verdi.
Düzce’deki kültür ve turizm koruma gelişim bölgeleri ve eko turizmin önemi üzerine bilgiler de veren Müdür Budak, turizm alanlarındaki yerel istihdam olanaklarının örneklerini anlattı.
Mesçi de konuşmasında ülkemiz ve dünyanın farklı ülkelerindeki turizm verilerini karşılaştırdı. Türkiye’nin ziyaretçi istatistiği açısından dünyada 6. sırada olduğunu belirten Mesçi, turizm gelirleri sıralamasında ise 12. sırada bulunduğunu söyledi. Batı Karadeniz illerindeki turizm potansiyelleri, turistik işletme ve toplam yatak sayıları üzerine de bir karşılaştırma yapan Doç. Dr. Mesçi, 2014 yılında Akçakoca’ya toplam 94 bin turist geldiğini ve Akçakoca’nın deniz turizminden ziyade, alternatif turizme yönelmesi gerektiğini ifade ederek, Akçakoca için en elverişli turizm alternatifinin kırsal turizm olduğunu sözlerine ekledi. Panelistlerin konuşmalarını tamamlamasının ardından söz alan Akçakoca Kaymakamı Mehmet Özer de, turizmde demografik bir analizin yapılması gerektiğini söyleyerek, Akçakoca’yı ziyaret eden turistlerin yaş, cinsiyet, eğitim ve benzeri özellikleri bilindiğinde bu gruplara uygun turizm aktivitelerine yoğunlaşılabileceğini söyledi.
Finansal mühendislik adı altında yeni oluşmaya başlamış alanların olduğunu, bunların bir sektöre hazırlıklı olmak için farklı donanımlara sahip olmayı gerekli kıldığını ve başarılı olmak için istatistiki bakış açısının zaruri olduğunu belirten Kaymakam Özer, sektörde yer almak isteyen genç kuşakların mutlaka istatistiki bakış açısıyla hareket etmeye özen göstermelerinin gerektiğini söyledi. Kaymakam Mehmet Özer’den sonra söz alan Gümüşova Belediye Başkanı Ahmet Azap ise, İngilizce ve matematik öğrenmenin zorunlu olduğunu fakat maalesef bu iki alanda yetersizliklerin yaşandığını söyleyerek başladığı konuşmasını, iyi dilek ve temennilerle bitirdi. Yapılan konuşmaların ardından her iki paneliste Akçakoca Kaymakamı Mehmet Özer ve Gümüşova Belediye Başkanı Ahmet Azap tarafından plaket verildi.