Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “Derinden Yansımalar: Çanakkale Batıkları” başlıklı konferans, Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Konferansa; Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Akkuş, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Oğuz Köysal ve Yrd. Doç. Dr. Metin Kılıç, Araştırmacı Selçuk Kolay, Sualtı Araştırmacısı ve Belgeselci Savaş Karakaş, çeşitli üniversitelerin öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Programın davetli konuşmacılarından Selçuk Kolay, Çanakkale Savaşı batıkları hakkında bilinmeyenleri ortaya çıkarmak amacıyla kaleme aldıkları “Derinden Yansımalar: Çanakkale Batıkları” isimli kitabı iki buçuk yılda tamamladıklarını belirterek sözlerine başladı.
Çanakkale Boğazı’nın dünyanın en yoğun deniz trafiğine sahip su yollarından birisi olduğunu ifade eden Selçuk Kolay, boğazın su akıntıları yüzünden sportif dalışlara uygun olmadığını ve askeri bölgelerle çevrili olduğu için dalış izinleri almanın zor olduğunu dile getirdi.
Sonar teknolojisi sayesinde gemilerin neden battığını öğrenebildiklerini söyleyen Kolay, Bouvet adlı Fransız zırhlısının batış sebebinin bilinmediğini, yaptıkları çalışma sonunda bu zırhlının başından ve merkezinden mermi yediğini, sonrasında mayına çarptığının tespit edildiğini sözlerine ekledi.
33 BATIK İNCELENDİ
Şu ana kadar 33 batık incelediklerini belirten Selçuk Kolay, ikisi hariç diğerlerinin Çanakkale Savaşı batıkları olduğunu ifade etti. Ülkemize ait Atalay ve Dumlupınar denizaltılarını da araştırmaya dahil ettiklerini söyleyen davetli konuşmacı, Atalay denizaltımızın İngilizlerin döşediği dip mayınları sebebiyle battığı bilgisine ulaştıklarını söyledi. Daha önce bilinmeyen 7 batığı daha tespit ettiklerine ve bu batıkları görüntülediklerine dikkat çeken Selçuk Kolay, Çanakkale Savaşı’nda battığı bilinen ama yerleri tespit edilemeyen 7 batık kaldığını ve onlara ulaştıklarında bilinmeyen batık kalmayacağını vurguladı.
Program, Sualtı Araştırmacısı ve Belgeselci Savaş Karakaş’ın sunumuyla devam etti. Konuşmasını video görüntüleriyle süsleyen davetli konuşmacı, katılımcıları 1915 Çanakkale Savaşı’na götürdü. Çanakkale’de savaşan askerilerimizin fotoğrafları ve gemilerimizin görüntüleriyle sunumuna devam eden Karakaş, İngiliz ve Fransızlara ait gemi, denizaltı ve mayınları hakkında bilgiler verdi. Savaş Karakaş, yaptığı sualtı çalışmalarıyla ilgili çektiği kamera ve fotoğraf görüntülerini katılımcılarla paylaşarak konuşmasına son verdi.
Konferans, davetli konuşmacılara teşekkür belgelerinin takdim edilmesiyle sona erdi.