Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin Kanun 19 Ağustos 2016 tarihli ve 29806 Sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Konuyla ilgili olarak Düzce Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Çakır bir açıklama yaptı.
Çakır açıklamasında; "Bu kanunla birlikte 30/06/2016 tarihi (Bu tarih dahil) itibariyle, ödenmesi gerektiği halde bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar ödenmemiş olan 5174 Sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu hükümlerine göre üyelerin Oda ve Borsalara olan aidat, navlun, hasılatından alınacak oda payları ve borsa sicil ücreti ile oda ve borsaların Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ne olan aidat borçları asıllarının ödenmemiş kısmının birinci taksiti bu konunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden 3. Ayın sonuna kadar kalanı aylık dönemler halinde ve azami toplam 6 eşit taksitte ödenmesi halinde bu alacaklara uygulanan faiz gecikme faizi gecikme zammı gibi feri alacakların tahsilinden vazgeçilir. Bu fıkra hükmünden yararlanılabilmesi için bu konunun yayımlandığı tarihi izleyen 2. Ayın sonuna kadar alacaklı birime başvurulması şarttır, fıkrada belirtilen şartları yerine getirmelerinin yanı sıra dava açmamaları açılmamış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları şarttır. Bu kanunun yayımlandığı tarih itibariyle üyelerin oda ve borsalara oda ve borsaların da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ne kısmen veya tamamen ödemiş olduğu aidat asıllarına isabet eden ve ödenmemiş olan faiz, gecikme faizi gecikme zammı gibi feri alacakların tahsilinden vazgeçileceği düzenlenmiştir. Bu itibarla kanunda belirtildiği üzere üyelerimizin 31/10/2016 tarihine kadar aidat borçlarına ait ana para borçlarını ödemesi halinde ceza, faiz ve gecikme cezaları silinecektir. Bu kanundan faydalanmak isteyen üyelerimizin 31 Ekim 2016 tarihine kadar Odamıza müracaat etmeleri önemle rica olunur" dedi.
SGK Faiz Affı için toplantı düzenledi
Düzce SGK İl Müdürü Erkin Avcı, DTSO Toplantı Salonunda, SGK ve diğer kurumların alacaklarına yönelik olarak yasalaştırılan faiz affını anlattı.
Avcı, SGK’da ve diğer kurumlarda borçları olan vatandaşlarımızın 31 Ekim 2016 tarihine kadar başvurmaları halinde yeni yapılacak olan yapılandırmayla borçlarını kolayca ödeyebileceklerini söyledi. Avcı, geçmiş dönemlerde de yapılandırmaların yapıldığını ve bu son yapılandırmayla birlikte devletin ciddi borç tahsili planladığını ifade etti. Avcı, diğer yapılandırmalardan farklı olarak bu yapılandırmanın 15 Ağustos darbe girişimi nedeniyle vatandaşların mağduriyet yaşamamaları nedeniyle de önemli bir konu olduğunu da sözlerine ekledi.