Düzce Belediyesi tarafından sosyal sorumluluk kapsamında iki önemi proje geliştirildi. Yerleşim adresleri köyde olmasına karşın sürekli Düzce’de oturan ancak ikametgahı olmayan kişilerin belgelerini Düzce’ye taşımaları halinde su kullanım bedelleri ile ulaşım ücretlerinde indirim yapılacak. Aynı şekilde Üniversite öğrencileri de ikametgahlarını Düzce sınırları içinde almaları durumunda ulaşımdan ücretsiz yararlanacaklar.
Düzce Belediye Meclisine sunulan teklif için şu görüşlere yer verildi: “Bilindiği üzere; birçok nedene dayalı olarak Düzce ili merkez ve ilçeleri ile belde ve köylerinde yaşayan vatandaşlarımızın büyük çoğunluğu adrese dayalı nüfus kayıt sistemlerinde ikamet adresleri mevcut yerleşim yerlerinde kalmasına rağmen özellikle kış aylarında Düzce merkezine taşınmakta, hatta bazı köylerimiz neredeyse boşalmaktadır. Bunun sonucu olarak da; Düzce merkez nüfusu; resmi kayıtlarda örneğin 2015 yılı sonu itibariyle 153 bin 400 iken 250- 300 bin sayılarına ulaşmaktadır. Dolayısıyla, sorumluluk alanımızda hizmet sunulan vatandaş sayısı Ekim ayından Haziran ayına kadar artmasına rağmen bu hizmetlerin bedeli İller Bankası tarafından tarafımıza aktarılan katkı paylarına yansımamaktadır. Daha az mali destekle daha fazla vatandaşa hizmet götürülmeye çalışılmaktadır. Düzce Belediyesi olarak; sosyal belediyecilik çalışmaları kapsamında ilimizde özellikle kış aylarında ikamet etmekte olan vatandaşlarımızın 5393 ve 4736 sayılı Kanunların amir hükümleri gereğince, ’İkametini Düzce’ye Al, Toplu Taşıma Araçlarından Ücretsiz Faydalan’ veya ’İkametini Düzce’ye Al, İçme Suyunu Ücretsiz Kullan’ kampanyaları düzenlenerek şehrimizde yaşayan vatandaşlarımızın ikametlerini şehrimize alınmasının sağlanarak İller Bankası payı imkanlarından daha fazla yaralanılması, dolayısıyla verilen hizmetlerin artması sağlanabilecektir. Bu kapsamda şehrimizde yaşayan ancak ikamet adresi farklı olan vatandaşlarımızın ikametlerini şehrimize almaları koşuluyla ikametgah örneği, yıl boyunca bir defaya mahsus olmak üzere vize ve kart ücreti ödenmesi kaydıyla, 1-Vatandaşlardan isteyenlere kampanya kapsamında ücretsiz ve sınırsız biniş hakkı olan toplu taşıma kartı veya ayda 15 metreküp ücretsiz su verilmesi, 2-Toplu taşıma hakkından faydalanmak isteyen vatandaşlar için toplu taşıma otobüsleri müstecirlerine belediyemizce yapılacak ödemelerde, otobüslere biniş sayısı üzerinden her biniş (KDV Dahil) bin TL olarak toplam biniş sayısıyla çarpılarak hesaplanması, bir vatandaşın bir ayda biniş sayısının (KART-81 kartının otobüslerdeki validatör cihazına okutulma sayısı) 30’dan fazla olması halinde ödenecek miktar toplam 30 olarak hesaplanacaktır. Bir vatandaşın bir ayda 30’dan fazla yapılan binişlerinin ücretsiz olması ve bu binişlerle ilgili herhangi bir ödeme yapılmaması, 3-Bilet ücretlerine gelecek zam oranının vatandaş taşıma ücretine aynı oranda yansıtılması, 4-Belediyemize ait araçlarda da aynı esasların uygulanması, 5-Vatandaşlara verilecek kartların bir yıl boyunca geçerli olması, takip eden yıllarda vize edilmesi, vize sırasında ikametgah belgesinin yeniden istenmesi işlemleri yapılacaktır."
ÖĞRENCİLER İÇİN
Benzer proje öğrenciler için de geçerli olacak. Bu konudaki açıklama da şu şekilde: “Bu proje sayesinde hem şehrimizde eğitim hayatını sürdüren öğrencilerimizde kentlilik bilincinin oluşumuna katkı sağlanmış olacak, hem de şehrin belli mahallelerinde toplanan öğrenci potansiyelini şehir geneline yayarak, sosyal yaşama hareketlilik getirilecektir. En önemlisi şehrimize gelen öğrencilere bu proje ile ekonomik açıdan önemli bir kazanım sunmakla birlikte, bu öğrencilerde Düzce ile ilgili olumlu bir iz bırakılması sağlanmış olacaktır. Bu kapsamda; şehrimizde yaşayan, ancak ikamet adresleri başka yerleşim yerlerinde olan öğrencilerin ikametgahlarının şehrimize alınması koşuluyla ikametgah örneği, yıl boyunca bir defaya mahsus olmak üzere vize ve kart ücreti ödenmesi kaydıyla, öğrencilerden isteyenlere; sosyal yardım kapsamında ücretsiz ve sınırsız biniş hakkı olan toplu taşıma kartı verilmesi öngörülmektedir” Kartlara ilişkin uygulama ikametgahını köyden Düzce’ye taşıyanlarla aynı olacak.