Orman ve Su İşleri Bakanlığının Gençleştirme alanlarının takibi Alt ihtisas grubu tarafından oluşturulan Doğu Kayını Çalışma Grubu Düzce Orman İşletme Müdürlüğüne ait Doğal Gençleştirme Alanları İncelemelerde bulundu.
Bolu Orman Bölge Müdürü Rıfat Öztürk’ün nezaret ettiği incelemeye Düzce Üniversitesi Orman Fakültesinden Prof. Dr. Derya Eşen, Bursa Teknik Üniversitesi Orman Fakültesinden Prof. Dr. Mustafa Yılmaz, Gençleştirme Şube Müdürü Serdar Özkan, Silvikültür Planlama Şube Müdürü Murat Varlıbaş, Bolu Orman Bölge Müdür Yardımcısı Nizamettin Ören, Zonguldak Orman Bölge Müdür Yardımcısı Gültekin Aksan ve Bolu Orman Bölge Müdürlüğü Silvikültür Şube Müdürü Erdoğan Asma’dan oluşan grubun çalışmalarına Düzce Orman İşletme Müdürü Selçuk Yıldız, Düzce Orman İşletme Müdürü Yardımcısı Levent Kartal ile ilgili İşletme Şefleri katıldı.
Doğu Kayını çalışma grubu tarafından, Düzce Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı Asar Orman İşletme Şefliği 89, Aksu Orman İşletme Şefliği 69, Düzce Orman İşletme Şefliği 165 nolu bölmelerde incelemeler yapıldı.
Asar Orman İşletme Şefliğinde 2014 yılında ekskavatör ile yapılan diri örtü temizliği çalışmaları sonucunda, 2015 yılında tohumlama kesimi yapılarak, kapalıların 0,6-0,7’ye indirildiğinin görüldüğü, yapılan diri örtü temizliğinden sonra tekrar diri örtünün gelmediği, 2016 yılının bol tohum yılı olduğu öngörüldüğünden bu alanda tohum dökümünden sonra dökülen tohumların üzerlerinin örtülmesi ve başka bir işleme gerek olmadığı ifade edildi.
Aksu Orman İşletme Şefliğinde 2015 yılında ekskavatör ile diri örtü temizliği yapılan sahada, 2016 yılında yapılacak olan tohumlama kesiminde dikkat edilmesi gereken hususlar belirlendi.
Düzce Orman İşletme Şefliğinde 2014 yılında ekskavatör ile diri örtü temizliği yapılan sahada diri örtünün yoğun bir şekilde tekrar geldiği, bu sebeple kapalılığın düşük olduğu meşcerelerde, diri örtü temizliğinin tohumlama kesimi ile aynı yılda veya kesiminden 1 yıl önce yapılmasının uygun olacağı tespit edildi.
Gençleştirme alanlarının takibi Alt İhtisas grubu tarafından takibe alınan bu sahalarda yapılması gereken çalışmalar tutanağa bağlanarak Düzce Orman İşletme Müdürlüğü yetkililerine talimatlandı. Bu sahalarda yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçlara göre tüm Orman Bölge Müdürlüklerinde yapılacak Doğu Kayını Doğal Gençleştirme çalışmalarında uygulanacak esaslar belirlenecek ve uygulamaya konulacak.