2015 yılında kurulan Düzce Üniversitesi Su Altı Topluluğu (DÜ-SAT), Ceneviz Kalesi koyunda yaptığı dalışlar ile ilk faaliyetini Akçakoca’da gerçekleştirdi.
Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü birinci sınıf öğrencisi Mustafa Ümit Havuş başkanlığındaki Su Altı Topluluğu üyeleri, Ceneviz Kalesi koyunda yaptığı dalışlar ile profesyonel dalıcı olma yolunda önemli bir engeli aşarak uluslararası geçerliliğe sahip CMASS 1 yıldız dalıcı eğitimini başarıyla tamamladı ve bröve almaya hak kazandı.
Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden DÜ-SAT Topluluk Danışmanı Yrd. Doç Dr. Ahmet Bilir ve Yrd. Doç Dr. Emre Okan’ın rehberliğinde düzenlenen etkinlikte eğitimler, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu’na bağlı Akdeniz Sualtı ve Doğa Sporları Merkezi Dalış Eğitmeni Coşkun Bilgi tarafından verildi. Teorik ve havuz çalışmaları ile başlayan etkinlik, Ceneviz Kalesi koyu dalışları ve sonrasındaki sahil temizliği ile son buldu.
Yrd. Doç Dr. Ahmet Bilir ve Yrd. Doç Dr. Emre Okan tarafından yapılan açıklamada, Üniversitede Su Altı Topluluğu kurulmasıyla; tarihi ve doğal güzellikleriyle önemli bir turizm kenti olan Akçakoca’da dalış sporunun canlandırılmasının, yeni dalış noktaları belirleyerek Akçakoca’nın dalış turizmine kazandırılmasının amaçlandığı belirtildi.
“Bu etkinlikle başlayan sualtı eğitimlerimiz, arkeolojinin yeni bir uzmanlık alanı olan sualtı arkeolojisi alanında yetkin eleman yetiştirmek açısında da önem arz etmektedir” diyerek sözlerine devam eden öğretim üyelerimiz, yaptıkları çalışmaların eğitimlere destek vermek açısından çok önemli olduğunu, dalış eğitimlerinin Üniversitenin tüm öğrencilerinin üye olabileceği Su Altı Topluluğumuz ile bundan sonra da devam edeceğini ifade ettiler.