Düzce Belediyesi tarafından bu yıl 10’uncusu düzenlenecek Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşlerinde bu yıl bir ilk yaşanacak. Kalıcı Konutlar Anıt Meydanda yapılacak güreş müsabakalarına Kırkpınar Er Meydanının son on yıldaki şampiyonları kozlarını paylaşacak.
Düzce Belediyesi tarafından 18 Eylül Pazar günü Kalıcı Konutlar Anıt Meydanda yapılacak "Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşleri" için son hazırlıklar yapılırken, Belediye Başkanı Mehmet Keleş, güreşlerin yapılacağı alanda incelemelerde bulundu.
Başkan Keleş, “Bayramdan sonra gerçekleştireceğimiz güreş sahasındayız. Geçen yıl söylemiştik, aslında bu sene burada bir güreş arena görecektiniz ama işlerin yoğunluğu sebebiyle arenayı yapamadık. Bu sene bir kez daha söz vermiş olalım, seneye inşallah yapacağız. Bir dahaki sene burada sadece güreş için değil bir çok organizasyonda kullanabileceğimiz arena göreceksiniz. Etrafı çevrilmiş, soyunma odaları, idare binaları olacak” dedi.
Ata sporumuz güreş için yapılan organizasyonlara özen gösterdiklerini söyleyen Başkan Mehmet Keleş, Düzce’deki güreşlerde ilk kez Kırkpınar’ın bütün başpehlivanlarının bir arada olacağını vurguladı.
Bu sene güreşlerin çok ihtişamlı geçeceğini söyleyen Keleş, “Kırkpınar’a giden bütün başpehlivanların hepsi burada olacak. Adeta Düzce artık Kırkpınar’ın bir rövanşı gibi kabul ediliyor. Ben bütün güreşleri izliyorum. Hiçbir yerde Kırkpınar başpehlivanlarının tamamı olmuyor. Burada aslında kuzey güney dengesi var. Dolayısıyla güreşçiler ikiye bölünüyor. Biz öyle müstesna bir tarih seçtik ki, bu tarihlerde hiçbir yerde güreş müsabakaları yok. Dolayısıyla bütün pehlivanlar burada olacak. Güreş Ata sporumuz bizim, onun için organizasyonların güçlü olmasına özen gösteriyoruz. Güreşi geleneksel hale getirdik sayılır” şeklinde konuştu.
Konuralp pirinci kazanlarda pişecek
Güreş şöleni ile birlikte verilen ziyafetle ilgili ise Başkan Keleş şöyle konuştu: “Güreş ile birlikte aslında bir organizasyonu daha gelenekselleştiriyoruz. Bir ziyafet organize ediyoruz o gün. Pilav kazanları yine kaynayacak. Bu sefer Konuralp pilavı yapıyoruz. Sadece güreş değil sosyal etkinlikte gerçekleştirmiş olacağız” İfadelerini kullandı.
Başkan Keleş, serbest ve grekoromen dalda güreşçi yetiştirecek bir spor alanı daha yapıldığını Aziziye ilkokulu bahçesinde yapılan alanın açılış kurdelesini yakın sürede keseceklerini belirtti. Türkiye’nin en önemli güreş antrenörlerinden Recep Kılıç’ın güreşin gelişmesi ile ilgili alt yapı hazırladığını ifade etti.