Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Düzce Müdürü Erkin Avcı, Borçların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin yasa hakkında bilgi vererek, başvuruların 31 Ekim 2016 tarihine kadar yapılması gerektiği konusunda uyardı.
Düzce Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürü Erkin Avcı, 6736 Sayılı Bazı Borçların Yeniden Yapılandırılması hakkındaki yasa hakkında bilgi vererek, söz konusu yasayla 30.06.2016 tarihinden önceki kesinleşmiş SGK borçlarına da ödeme kolaylıkları sağlandığını anlattı. Avcı, yapılandırma döneminden daha çok insanın faydalanması için kamuoyunu bilgilendirmek istediklerini vurguladı.
Avcı, “Kurumumuza borcu bulunan ve ekonomik gelişmeler nedeniyle ödeme zorluğunda olan vatandaşlarımızın ödeme kabiliyetini artırabilmek amacıyla zaman zaman borç yapılandırma düzenlemeleri yapılmaktadır. Son düzenleme ile 6552 sayılı kanunu üzerine 6736 sayılı kanun ile yeni bir fırsat getirildi. Borç yapılandırılması adına en güzel düzenleme yapılmış durumda. 30 Haziran 2016 öncesinde tahakkuk etmiş olan, sigorta primi, işsizlik sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi, genel sağlık sigortası primi, isteğe bağlı ve topluluk sigortası primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı prim idare para cezalarını içermekte. Bu borçlara ilişkin sigorta prim borçlarının aslıları ile bu borçlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı tutarlarını kapsamakta bu düzenleme” dedi.
Borçların ilk taksit ödenmesinde tamamen ödenmesi halinde, borç aslının tamamı ile hesaplanan yıllık üretici fiyat endeksine göre gecikme zammının yarısının ödenmesi halinde borcun diğer kalan kısmının tamamından vazgeçildiğini bildiren Avcı, ödemelerde taksitlendirmenin 36 ayı bulduğunu kaydetti.
Yapılandırmanın genel sağlık sigortası borçlarını da kapsadığını söyleyen Avcı, borçların peşin tamamı ya da 12 taksit halinde ödenmesi halinde faizlerin tamamının silineceğini bildirdi.
SGK İl Müdürü Erkin Avcı, yapılandırma ile ilgili olarak kuruma başvuran 960 Bağ-Kur borçlusundan 900’ünün işleminin sonuçlandırıldığını söylerken, Ziraat Bankası vasıtasıyla kredi çekerek emekli olmak isteyen 42 kişinin de banka ile protokol anlaşmasının ardından emeklilik işlemlerinin hızlı bir şekilde yapılacağını belirtti.
Başvuruların 31 Ekim 2016 tarihine kadar yapılması gerektiğini ifade eden SGK Müdürü Avcı, peşin ödemeler ile ilk taksit ödemelerinin 30 Kasım 2016 tarihine kadar yapılabileceğini söyledi.