Türkiye Belediye Başkanları Birliği Genel Başkanı ve Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş’in, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi’nin, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu’nun, Akçakoca Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici’nin, Yığılca Belediye Başkanı Muzaffer Yiğit’in, Cumayeri Belediye Başkanı Recep Tuna’nın, Beyköy Belediye Başkanı Osman Kılıç’ın, Kaynaşlı Belediye Başkanı Erol Bayraktar’ın, Akçakale Belediye Başkanı Abdülhakim Ayhan’ın, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir’in, Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen’in ve Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci’nin Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) varmalarının ardından, ilk gün Houston Hayvanat Bahçesi gezildi ve sonrasında Johnson Uzay Merkezi, NASA ziyaret edildi. Houston Başkonsolosu Ferhat Alkan Belediye Başkanlarıyla bir araya geldi. Houston Başkonsolosu Ferhat Alkan başkanlar onuruna kendi resmi konutunda akşam yemeği daveti verdi. Yemeğe yerel yetkililer, iş adamları, Türk vatandaşları, öğrenciler işadamları ve şehrin üst düzey yöneticileri katıldı. Gerçekleşen yemekte karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu ve Düzce ili ile ilçeleri hakkında bilgiler sunuldu.
Gezinin ikinci gününde, Calgary, Dammam, Doha, Rio, Cape Town, Houston eyaletlerinin Belediye Başkanlarının eşliğinde Dünya Enerji Şehirleri Ortaklığında öğle yemeğinde bir araya gelindi. Houston Belediye Başkanı Ted Turner, Ticaret Odası Başkanın katıldığı Dünya Enerji şehirleri ortaklığı resepsiyonunda diğer ülkelerden gelen 50’nin üzerinde Belediye Başkanları ile Dünya Enerji Şehirleri hakkında tanıtımlar yapıldı. Yemekten sonra Polston Technologies merkezine (Atık su Temizleme merkezi) gidildi. Bu merkezde Polston Tecnologies ceosu tarafından Belediye Başkanlarına teknik bir sunum gerçekleştirildi.
Ziyaretlerin üçüncü gününde, Türkiye’den gelen Belediye Başkanları tarafından Bullock Texas Tarih müzesi ile programın ilk yoğun saatleri start aldı. Müze ziyaretlerinin ardından Austin Belediye Başkanı Steve Adler makamında ziyaret edildi ve Austin şehri ile Belediyecilik anlayışı hakkında bir sunum yaptı ve bu toplantıya Houston Başkonsolosu Ferhat Alkan’da katıldı. Gezinin dördüncü gününde, Chris Griesel eşliğinde, Texas eyaleti meclis binası ve Yargıtay binası ziyareti gerçekleştirildi. Meclis Başkan Yardımcısı tarafından Texas hakkında ve yönetim şekli hakkında detaylı bilgilendirme yapıldı. Kendisinin eşliğinde meclis binası gezildi ve tüm delegasyona “Texas Eyalet Bayrağı” hediye edildi.
Belediye Başkanlarına hediye edilen Texas Eyalet Bayrağı’nın özelliği hakkında bilgilendirme yapılarak “Bayrak verilmesi en üst düzey ziyaretlerde yapılan bir uygulama” olduğu Chris Griesel tarafından belirtildi. Bayrak önce eyalet meclisinin etrafında havada uçuruluyor ve bir nişanla birlikte üst düzey yöneticiye takdim ediliyor. (Bu uygulama üst düzey siyasilere yapılıyor olduğundan en son altı ay önce Çin Dışişleri Bakanının, Texas Meclis Başkanını ziyareti sırasında, kendisine bayrak meclis binasının üstünden uçurulup takdim ediliyor)
Hediye takdiminin ardından Headliners Club’de dış ilişkiler konseyinin üyeleri ve iş dünyası liderlerinden oluşan bir grupla yemekte bir araya gelindi. Yemeğe, Austin’in eski Belediye Başkanları Lee Leffingwell ve Will Wynn , Federal Bölge Hakimi Lee Yeakel, Campbell Global Services LLC kurucusu ile Ceosu olan ve Deloitte LLP’de Başkan yardımcılığı & ABD eyalet hükümeti liderliği yapmış olan Bob Campbell, Geçmiş Austin Şehir yöneticisi ile Seton Health Care family ve Sr.VP Ascension’s Texas Ministry Başkanı ve Ceo’su olan Jesus Garza ve Ray Wilkerson şirketinin Ceo’su ve Başkanı aynı zamanda Merkez Teksas Bölgesel Ulaşım Otoritesi (RMA) başkanı Ray Wilkerson katıldı.
Yine aynı gün yemek sonrası, ABD’nin en büyük ilk üç Teknokenti ve kuluçka beyin fırtınası merkezi olan ranch şirketi ziyaret edildi. Burada CEO Kevin Koym ve girişimciler tarafından enerji sistemleri akıllı şehirler projeleri eğitiminde bilgi iletişim teknolojilerinin kullanımı, içme suyu sistemlerindeki kayıp kaçakların uydu takip sistemi üzerinde takip edilmesi ve birçok konuda sunumlar yapıldı. Tüm başkanların şehirleri ile ilgili sorunları çözüm önerileri üzerine daha önceki başarılı uygulamalar üzerinde görüş alışverişi yapıldı.