CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Trakya’da başlayan ayçiçeği hasadı ile ilgili olarak bir açıklama yaptı. Gaytancıoğlu, ayçiçeği üreticisinin mağdur edilmemesini bu nedenle de fiyatın ton başına 2 bin liranın üzerinde olması gerektiğini söyledi.
“Uzun yıllardır üreticimiz alın terinin karşılığını alamamaktadır” diyen Gaytancıoğlu, “Üreticinin emeğinin karşılığını alamamasının en önemli nedenlerinden biri de maliyetlerin yüksekliğidir. Dünya ülkeleri arasında mazot ve gübreyi en yüksek fiyattan kullanan çiftçilerimiz zor durumdadırlar” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin ayçiçeğinde ve yağında ithalatçı bir ülke olduğunu söyleyen Gaytancıoğlu, “Her yıl iki milyon ton civarında ayçiçeği yağı ithal etmek zorundayız. Bu nedenle petrolden sonra en fazla ithalat bedeli ödediğimiz ürünlerden biri olan ayçiçeğidir. Dolar sürekli artıyor. Biz de kendi çiftçimizden esirgediğimiz paraya başka ülkelerin çiftçilerine veriyoruz” dedi.
Trakya Birlik’in bir çiftçi kuruluşu olarak piyasaya müdahale etmesi ve çiftçinin mağduriyetini önlemesi gerektiğini de ifade eden Gaytancıoğlu, “Trakya Birlik çiftçiyi mağdur olmaktan kurtarmalıdır. Ayçiçeği maliyeti bu yıl 1,9 TL civarındadır. Bu nedenle üreticiyi memnun edecek fiyat ton başına 2 bin liranın üzeri bir fiyat olacaktır. Trakya Birlik geç kalmadan zamanında piyasaya müdahale etmeli ve sorumluluğunu yerine getirmelidir” dedi.