Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Edirne Barosu Kadın-Aile ve Çocuk Hakları Komisyonu tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü programı düzenledi.

Edirne Barosu konferans salonunda düzenlenen programda Edirne Valisi Günay Özdemir, özellikle Edirne’de Sivil Toplum Örgütleri, kamu ve kamu kuruşları gerçekten kadınlarla ilgili çalışmalarda benim kendi gördüğüm Türkiye’de en önde olan illerden olduğunu söyledi.

“Edirne önde olan illerden”

Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak konuşmasına başlayan Edirne Valisi Günay Özdemir, “Türk kadını tarih boyunca hep hayatın içinde olmuş ve erkeğiyle beraber ortak bir yaşama bir biçimi geliştirmiş. Her sıkıntı olduğunda yine en önde her zaman kadınlarımız olmuşlardır. Peygamber efendimiz (sallallahü aleyhi vesellem) buyurduğu gibi cennet annelerin ayaklarının altındadır. Bütün annelerimizin ayakların altından öpüyorum. Cumhuriyet tarihi ile Atatürk dünya da ilk defa kadına siyasi hak olarak seçme ve seçilme hakkını vermesiyle aslında bizim tarihimiz de kadınlara ne kadar değer ve önem verdiğimizin göstergesidir. Kadın hakları düzenlemesi konularının her zaman arkasındayız. Çünkü sizlerle ilgili bütün çalışmalar aslında bütün insanlık için yapılan çalışmalardır ve bütün çalışmalarımızda kadınlarımıza pozitif ayrımcılık uyguluyoruz. Son günlerde istihdam ile ilgili başlatılan çalışmalarda da yine kadınlarımıza dönük pozitif ayrımcılık ve kadınlarımıza çalışma hayatına girme konusunda özel avantajlar ve kontenjanlar tanınıyor. Kadınlarımızın faydalanması ve bu konuda kendi ayakları üzerinde durabilmesi için her türlü eğitim, kurs ve İŞKUR’un yürüttüğü faaliyetleri takip etmenizi istiyorum. Özellikle Edirne’de Sivil Toplum Örgütleri, kamu ve kamu kuruşları gerçekten kadınlarla ilgili çalışmalarda benim kendi gördüğüm Türkiye’de en önde olan illerden. Kadın hakları konusunda Edirne en önde iller arasındadır” dedi.

“Birçok Avrupa ülkesinden önce siyasi haklar verildi”

Edirne Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Bilgin Özbaş, “8 Mart Dünya Kadın Günü tüm dünya da kadınların eşitlik, kalkınma ve daha huzurlu yaşam dileklerini dile getirdikleri birlik ve beraberlik günü olarak kutlanmaktadır. Kurtuluş savaşında vatanımızın bağımsızlığı için erkeğiyle birlikte cepheye koşan Türk kadını cumhuriyetimiz kurulmasıyla birlikte toplumsal yaşamda yerini almıştır. 5 Aralık 1934’te anayasada yapılan değişiklik ile birçok Avrupa ülkesinden çok daha önce kadına siyasi haklarını veren ülke olmuştur. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi ile ilgili kanun kapsamında 2016 yılı içerisinde 359 kadınımıza İl Müdürlüğü tarafımızdan işlem yapılmıştır. Bu işlemler sonucu şiddet uygulayan 301 fail uzaklaştırma kararı, 26 fail hapis cezası, 2 kadınımızın kimliği değiştirilmiş, 4 kadınımıza da beraberinde ki 2 çocuğu ile birlikte kimlik bilgilerinin gizlenmesi kararı çıkarılmıştır. 2016 yılı içerisinde 148 kadın ilk kabul biriminden, 32 kadın kolu hizmeti olmak üzere 180 kadınımız çocukları il müdürlüğümüze bağlı birimlerimizle misafir edilmiştir. Bu esnafa kadınlarımıza barınma yeri temin edilmekte, açlık ödenmekte, hukuki ve tıbbi destek sağlanmakta, yönlendirme ve rehberlik gerçekleştirilmekte, psikososyal destek verilmekte, yanlarında çocukları varsa kreş ve okul imkanı sağlanmakta ve kadınlarımız mesleki eğitime yönlendirilmektedir” dedi.

“Kadınlara yönelik çalışmalar devam ettirilmeli”

Edirne Barosu Kadın-Aile ve Çocuk Hakları Komisyonu Avukat Arzu Çağatay, “8 mart 1857 kadınların Amerika’da tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır. Ülkemiz açısından 8 Martlar Türk kadınının toplum içindeki yerini sağlamlaştırmak, kadın hakları üzerine yapılmış olanları görmek, eksikleri tespit etmek ve bundan sonraki yıllarda neler yapılabileceğini planlamak açısından önemlidir. Ülkemiz açısından kadın hakları Cumhuriyetimizin kuruluşuyla gündeme gelmiş, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıması Türk kadınının ülke genelinde okuma yazma oranının artırılması ve çalışma hayatında daha fazla yer edinmesi ile ivme kazanmış ve bugünlere gelinmiştir. Şuanda bütün iş alanlarında yer alan kadınlarımız erkeklerle beraber mesleklerini icra etmekte, haklarını arama konusunda bilinçlenmektedir. Son dönemde medeni kanunda yapılan değişikler ve aile içi şiddetler için yasal düzenlemeler kadın haklarına atılan önemli adımlardır. Maalesef küçük yaşta evliliklerin, töre cinayetlerinin ve aile içi şiddetin sonu gelmemiştir. Kadınlar olarak dileğimiz, kadın sorunlarına ilişkin çalışmaların devam etmesidir. Edirne iline baktığımızda gerek valiliğin, belediyenin ve STK’ların kadın sorunlarına özveri ile değindiğini ve başarılı çalışmalar yaptığını görüyoruz. Bizde Edirne Barosu olarak üstümüze düşeni yaptığımızı düşünüyoruz ve yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Edirne Barosu Başkanı Özgür Yıldırım, başta Zübeyde annemiz olmak üzere, tüm annelerin ve kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladığını söyledi.