Edirne’de, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen konferansla meme kanserine dikkat çekildi.

Edirne Barosu’nun ev sahipliğinde, Edirne Belediyesi, Edirne Kadın Dayanışması Platformu ve Tabip Odası’nın işbirliğinde, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atakan Sezer tarafından, Edirneli kadınlara ‘Meme Kanseri Serüveni’ konulu konferans verildi.

"3 dakikada bir meme kanseri teşhisi konuluyor"

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Atakan Sezer, dünyada her yıl 11 milyon kanser tanısı alındığını hatırlatarak, "Bununla beraber meme kanseri neden önemli, çünkü kadınlarda en sık görülen kanser. Kadınlarda ölüme bağlı kanser başında da yine meme kanseri geliyor. Her kanserden ölen kadının 5 tanesinden biri meme kanserine bağlı ölüyor. Bununla beraber 3 dakikada 1 yeni meme kanser teşhisi konuyor dünyada kadınlarda" dedi.

"Erken teşhis, yüzde 95 tedavi şansı"

Sezer, hekimler olarak amaçlarının meme kanserinde erken teşhisi yakalamak olduğunu vurgulayarak, "Bizim amacımız ne; meme kanserinde erken yakalamak en öneli şey. Neden erken yakalamak, erken yakalanan meme kanserinde tedavi seçenekleri çok ileri düzeyde olabiliyor ve artabiliyor? Erken yakalanan bir meme kanseri neredeyse yüzde 95 yakın tedavi şansı olabiliyor. Bugün günümüzde meme cerrahisi ve meme kanser tedavisi ilerlemiş vaziyette, kadınlarda en önemli şey farkında olmaları, kendi memelerinin farkında olan kadın meme kanserine erken yakalama tanısını yakalıyor. Kansere yakalandığında ne olacak; meme kanserin cerrahisinde teknoloji çok ilerledi. Meme kanseri sonrasında artık bir kadının memesiz kalması gibi bir şey yok, bu direkt ilaç tedavisi ve sonrasında veya öncesinde cerrahi de yeni meme yapılmasına kadar giden bir süreç var" diye konuştu.

"Bugün kadınlarımıza mesajımız lütfen her ay memenizi kontrol edin" diyen Doç. Dr. Atakan Sezer, "Memenizin farkında olun. Sizin kaybedeceğiniz bir dakika bir ömür kaybetmeye neden olabilir. Bundan dolayı ayda bir kere memenizi muayene edin size tüm hayatınızı kazandıracaktır diyoruz" dedi.