Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, İl Genel Meclisi Olağan Haziran Ayı Toplantısı’nda İl Genel Meclisi üyelerine gerçekleştirdiği ve gerçekleştirmeyi hedeflediği projeler hakkında bilgi verdi.
İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş başkanlığında yapılan Olağan Haziran Ayı Toplantısı’na Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da konuşmacı olarak katıldı. Geçmiş, Edirne Belediye Başkanı sıfatıyla İl Genel Meclisi Toplantısı’na en çok katılan ismin Recep Gürkan olduğunu söyledi. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, İl Genel Meclisi üyelerine ‘Edirne’de Doğal Tarihi Mirasın Korunmasında Yeni Atılımlar ve Gelecek Hedefleri’ başlıklı bir sunum yaptı. İl Özel İdaresi ile iki projede ortak hareket ettiklerini belirten Gürkan, “Bunlardan birisi Sarayiçi Rekreasyon Projesi, diğeri ise Düzenli Katı Atık Depolama ve Bertaraf Tesisleri Projesi. Edirne, Süloğlu, Lalapaşa ve Havsa ile bunlara bağlı 96 köydeki çöp sorununu çağdaş ve çevreci bir yöntemle depolayacağız” dedi.
Edirne’nin eşsiz güzellikleri ve metrekareye düşen tarihi eser sayısı ile Türkiye sıralamasında birinci, dünya sıralamasında Floransa’dan sonra ikinci sırada yer aldığına değinen Gürkan, “Edirne 172 hektar kentsel sit alanına sahip. Birinci derece, ikinci derece sit alanı ile doğal ve tarihi sit alanına sahibiz. Aynı zamanda tarihi sit alanımız ile doğal sit alanımız var. 700 adet sivil mimarlık örneğimiz var. 50 adet resmi yapımız ve 9 adet köprümüz var. Toplamda bin 100 adet tescilli kültür varlığımız var. Bu kadar dar bir alanda bu kadar tescilli kültür varlığımızın olması çok önemli. Tabi ki UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Selimiye Camii ve Külliyesi var” diye konuştu.
Yemiş Kapanı Hanı hakkında da bilgi veren Gürkan, eski fotoğraflarla sunumunu destekledi. Tek çeşit ürünlerin satıldığı yere Osmanlı’nın ‘Han’ isminin verdiğini belirten Gürkan, Yemiş Kapanı Hanı Kurtarma Kazısı’nın nasıl başladığını ve devam eden kazının son durumu hakkında İl Genel Meclisi Üyelerine bilgi verdi.
Selimiye Rekreasyon Projesi çalışmaları hakkında da bilgi aktaran Gürkan, proje sonunda Selimiye’nin nasıl bir görünüme kavuşacağını sunumuyla destekledi.