Edirne’de faaliyet gösteren Halk Oyunları Tiyatro Eğitimi Kültür Araştırma Gençlik ve Spor Kulübü Derneği’nin (HOTEAD) Minikler ve Yıldız Grupları Halk Oyunları ekibi olarak mezuniyet gecesi düzenlendi.
Mezun olan 70 küçük dansçı 2015-2016 dönemini başarılı bir şekilde tamamlayıp belgelerini aldı. Gecede Edirne Kına gecesi ve oyunları, kuzey Kafkas gösterileri ve modernize halk danslarından sergilenen oyunlar ilgi ile izlendi. Ayrıca gece sonunda HOTEAD’ın küçük dansçıları için özel getirilen ünlü illüzyonist Todor Slavov ve 4 kişilik ekibi, yaptığı şovlarla küçük dansçılara unutulmaz bir mezuniyet yaşattı.
HOTEAD Başkanı Mehmet Grammeşin, yaz boyunca yurtiçi ve yurtdışı festivallerinde Edirne ve Türkiye’yi temsil edecek HOTEAD’ın eğitimlerini alanlara yönelik olarak Kasım ayında genel bir gece yapmayı planlandıklarını belirtti. Yapılması planlanan gecede minik ve yıldız gruplarının yanı sıra genç ve büyük gruplarının da sahne alması amaçladıklarını ifade eden Grammeşin, şunları söyledi:
“Kültürümüzün önemli bir parçası olan halk oyunları, çocuklarımızın özgüven kazanmasının yanında, ritim duygusunun gelişmesini, vücut - göz koordinasyonu gelişiminin sağlanmasını, sosyalleşmesini, kendi vücudunu tanımasını, topluluk önünde kendini ifade edebilmesini sağlar. Müzik kulağının gelişimine ve birçok yöreyi dans ile tanımasını olanak sağlar. Halk oyunları oynamış çocuklar oynamayanlara göre çok daha dışa dönük kendini rahat ifade edebilen ve pozitif insanlardır. Paylaşmayı bilen, ekip içinde sorumluluk alabilen ve aldığı sorumluluğu yerine getirebilen bireyler haline gelmektedirler. Aynı zamanda hızlı ve doğru karar verebilme yeteneğine sahip olurlar. Ulusumuzun birçok ortak özelliklerini yansıtan bu oyunlar, topluluklarda bazı ortak duygular uyandırması, birlik ve beraberlik ruhunu yansıtması bakımından önemlidir. Bunlarla birlikte HOTEAD olarak amacımız halk oyunlarının yaygınlaşması ve gelişimine katkıda bulunmak ve aynı zamanda yeni neslin kültürümüzün en önemli yapı taşlarından biri olan halk oyunlarını bir sonraki nesile aktarılmasına katkıda bulunmaktır.”