Havaların soğumasıyla ticari ya da binek araçlarda sürücüler kış lastiğine yoğun bir talep gösteriyor. Yasaya göre kar lastiği takılmamış ticari araçların yola devam etmesine 1 Aralık’tan itibaren son buluyor.
Ticari araçların zorunlulukları nedeniyle lastikçiler, yoğun mesai yaparak gece geç saatlere kadar çalışıyor. Edirne’de lastikçiler, sürücülerin kış lastiği taleplerini karşılamakta zorlanıyor. Binek otomobil sürücüleri de soğuk hava şartlarında kendi güvenlikleri açısından kış lastiğini tercih ediyor.
Edirne’de lastik sektöründe 13 yıldan beri hizmet veren Ömer Faruk Arslan, kış lastiğinde binek otomobil sürücülerinin ticari araç sürücülerine göre daha çok talebi olduğu söyledi. Yasanın ticari araçlara zorunluluk getirmesine karşın, binek otomobillerde talebin daha fazla olduğunu dile getirdi. Arslan, "Hava sıcaklığının 10 derecenin altında düşmesiyle kış lastiğinin kullanılması aracın yol tutuşunu arttırdığı gibi güvenliğini sağlıyor. Sürücülere şu konuda bir uyarıda bulunmak isterim. Kış lastiği takıldı diye hızlı ve tehlikeli araç kullanmamaları gerektiğini hatırlatırım. Çünkü her ne kadar kış lastiği de kullanılsa aracın belli hızlarda belli manevra kabiliyetleri vardır. Onun dışında soğuk hava şartlarında yüksek hızdan sakınmaları gerekir. Kış lastiği sürücünün yol güvenliğini artırır, aracın yol tutuşu artar fakat ‘kış lastiğim var’ diye ralli yapmamak gerekiyor" diye konuştu.
Lastikçi Arslan, "Yolda kalmak istemiyorum diyenler için iki tane otomobilin çekişine göre tercih edilebilir. Aracın emniyeti için 4 tane kış lastiği olması gerekiyor. Güvenlik açısından 4 lastik tercih edilmesi gerekir, 2 tane lastik tercih eden sürücülerin araçlarında aracın hızı yükseldiğinde, araç kayma yapabilir, durmak için fren yapıldığında dengeyi bozabilir. Kış lastiği zinciri bitirdi. Edirne’nin hava koşullarına göre zincir takılması pek uygun olmuyor. Zincir çok karlı havalarda takılıp kullanılabiliyor. Onun için Edirne’de zincir takılmadan sürücüler, kış lastiği ile rahatlıkla kış lastiğini kullanılarak geçirebiliyorlar" dedi.