Trakya Bölge Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Dr. Erdal İlgü, hava sıcaklıklarının artması büyükbaş hayvanlarda süt verimini de olumsuz etkilediğini kaydetti.
Hayvancılıkla uğraşan çiftçilere uyarılarda bulunan İlgü, “Ahırların havalandırmayı iyi sağlaması gerekir. Hava girişinin sağlanabilmesi için pencereler büyük olmalı. Pis hava çıkışını sağlayacak bacalar yeteri kadar olmalı. Vantilatörler konulabilir, hayvanı yıkama denenebilir” dedi.
Büyükbaş hayvanların konfor sıcaklıklarının 5 ile 15 derece arasında en ideal hayatlarını sürdürdükleri dereceler olduğunu belirten Veterinerler Odası Başkanı İlgü, “Sıcaklık bunun üzerine çıktığında, özellikle 25 derecenin üzerine çıktığında artık hayvanların o yere adapte olmaları gerekiyor. Sığırlar memeli ve sıcakkanlı hayvan olduklarından vücutları belli bir sıcaklıkta tutulması gerekiyor. Çok az bir derece oynuyor. Büyükbaş hayvanlarda 25 derecenin üzerine çıktığında artık vücudun olaya adapte olabilmesi o sıcaklığı zarar vermeden verimini sürdürebilmesi için de bir takım faaliyetlere girebilmesi gerekiyor. Bunlar terleme ve hızlı solumayla vücuttan sıcaklığı atmaya çalışıyorlar. Aynı zamanda yedikleri kaba yemler, vücutta sıcaklığı arttıran şeyler olduğundan kaba yem tüketimi azalıyor. Kaba yem tüketimi azalınca sütteki yağ oranı, verimi düşüyor. Hayvan yemini yiyerek, sindirim yapacağına, geviş getireceğine vücudunu soğutmak için önce terliyor, terlemeyle vücuttaki o sıcaklığı atamazsa hızlı soluyarak akciğerlerde hızlı terlemeyle vücudu soğutmaya çalışıyor. Yem yemek için harcayacağı zamanı vücudu soğutmak için harcıyor ve verim düşüyor. Sıcaklık stresine giriyor ve bağışıklığı zayıflıyor” diye konuştu.
“MEME HASTALIKLARININ ORANI YAZIN ARTIYOR”
Büyükbaş hayvanların, sıcak havaların artmasıyla bağışıklık sisteminin de zayıflayacağını, bunun da hayvanlarda hastalıklara davetiye çıkarabileceğini belirten İlgü, “Aynı zamanda sıcaklığın etkisiyle Mastitis yani meme hastalıklarının oranı yazın artıyor. Çünkü sıcak ortamlarda mikropların üremesi de hızla artıyor. Meme dokusunda belli bir oranda olan mikroplar, bu defa yazın günlerin uzun olması o meme de sağılmadıysa memede biriken sütün içinde hızlı şekilde üreyerek mastitise neden oluyor. Üretici ahırlarında, ya da işletmelerinde gölgelikler yapmalı. Ahırlarında havalandırmayı iyi sağlamalı, hava girişinin sağlanabilmesi için pencereler büyük olmalı, pis hava çıkışını sağlayacak bacalar yeteri kadar olmalı vantilatörler kullanımı ve hayvanları yıkamak da denenmeli” ifadelerini kullandı.