TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, Uzunköprü‘de çıkan yangınla ilgili açıklamada bulundu.
TEMA Vakfı İl Temsilcisi Çoğal, Uzunköprü’de çıkan yangınla ilgili Kaymakam Kemal Yıldız ve yetkililerden aldıkları bilgiye göre henüz sebebi belli olmayan Çamlık ve Ördekli Göl mevkiinde geçtiğimiz cumartesi günü saat 15.00 civarında çıkan yangına 40 araçla müdahale edildiği, yaklaşık 120 personelin yangın söndürme çalışmalarında yer aldığı bilgisini aldıklarını hatırlattı. Yaklaşık 700-800 dönümlük bir alanın yandığı yangının Kırkavak köyüne sıçradığı 2 çiftliğin zarar gördüğü ve yangının kontrol altına alınarak söndürüldüğünü dile getiren Çoğal, şunları söyledi:
“Ülkemizde büyük zararlara neden olan orman yangınlarının hemen hemen tamamının sebebi insan kaynaklıdır. Küçük ihmal ve dikkatsizlikler yangınların en büyük nedenini oluşturuyor. Orman yangınları sebeplerinin yüzde 76’sı piknik ateşi, sigara, orman içi veya kenarında bulunan çöplükler, çoban ve avcı ateşi, anız yakılması gibi ihmal ve dikkatsizliklerden kaynaklanıyor. Bu orana faili meçhul olanlar da dahil edildiğinde oran yüzde 90’a ulaşıyor. Yangınların yüzde 8’inin ise kasten orman yakma fiili sonucu ortaya çıktığı görülüyor.”
Her yıl kamuoyunun orman yangınlarına karşı uyarılmasına özel önem verdiklerini açıklayan Çoğal, “Eğitim çalışmalarımızda orman yangınlarının sebep olduğu çevresel sorunlar ile bunların orman ekosistemlerine ve iklim değişikliğine etkileri konularına ağırlık veriyoruz. Bunu önemsiyoruz, çünkü ülkemizde orman yangınlarının yüzde 98’i insan kaynaklı” dedi.
“Vatandaşların herhangi bir duman gördüklerinde de ücretsiz ALO 177 Orman Yangın İhbar Hattı’nı arayarak yangını yetkililere bildirmeleri erken müdahale için çok büyük önem taşıyor. Zira erken müdahale ile yangınlar daha kısa sürede daha küçük alanlarda kontrol altına alınabiliyor” diyen TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, şöyle devam etti:
“Türkiye’de 2002 yılında yangına ortalama 40 dakikada ulaşılıyorken bu süre son yıllarda 18 dakikaya kadar düşürüldü. Bu sürenin düşürülmesinde erken haber alma sistemlerinin oluşturulması, helikopter dahil müdahale araçlarının yenilenmesi önemli bir rol oynuyor. Orman yangınlarının yaşanmaması için gerekli önlemlerin önceden alınması ve bu önlemlere rağmen meydana gelebilecek yangınlarla mücadeleye hazırlıklı olmamız gerektiğine inanmaktayız, halkımızı orman yangınlarına karşı daha duyarlı ve tedbirli olmaya çağırıyoruz. Uzunköprü’de yangından etkilenen tüm yurttaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, yangınları canları pahasına söndürmeye çalışan ormancılarımıza kolaylıklar diliyoruz.”