Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye Camii ile Eski (Ulu) Camii arasındaki, alanda bulunan, ancak Balkan Savaşları sırasında yıkılan Yemiş Kapanı Hanı’nın aslına uygun yapılması konusunda sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek, ortak bir basın açıklaması yaptı.
Yemiş Kapanı Hanı’nın aslına uygun yapılması için Adalet ve Kalkınma Partisi, Büyük Birlik Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası, Edirne Ticaret Borsası, Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Alipaşa Çarşısı Esnafları Derneği, Bedesten Çarşısı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Memur-Sen, Kamu-Sen, İlim Yayma Cemiyeti, Mimar Sinan Vakfı ve Edirne Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ortak basın açıklaması yaptı.
Mimar Koca Sinan’ın anıtı önünde yapılan basın açıklamasına siyasi partilerin ve kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı. Saadet Partisi Edirne İl Teşkilatı Mahalli İdareler Başkanı Av. Sinan’ın Tekin’in kuruluşlar adına yaptığı basın açıklamasında, Edirne’de bulunan siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve esnaf temsilcileri ile çarşı yöneticileri olarak Edirne’nin tarihi ve kültürel eserlerine sahip çıkma konusunda hassasiyet göstermek üzere bir araya geldiklerini söyledi.
Av. Sinan Tekin, kazı çalışmaları ile temelleri ortaya çıkartılan Yemiş Kapanı Hanı’nın, bu temeller üzerine inşa edilerek ticari ve turistik hayata kazandırılmasının çok faydalı olacağını düşündüklerini ifade etti. Av. Tekin, “Bu eserin yeniden kullanıma açılmasının, yılda yaklaşık 3 milyon turistin ziyaret ettiği Edirne’mize hem ticari hem de turistik manada bir katma değer sağlayacağına inanıyoruz. Mimar Sinan’ın ‘ustalık eserim’ dediği Selimiye Camii etrafının hanlarla donatılmasını istediği bilinmektedir. Bilindiği gibi Osmanlı döneminde ibadet ve ticaret mekânları sürekli yan yana olmuş, hayatın bir parçası haline getirilmiştir. Bursa Ulu Camii’nin hemen yakınında 3 adet Han, Makedonya Üsküp’te Murat Paşa Camii’nin yakınlarında yine 3 adet Han bulunmaktadır. Bu örnekler çoğaltılabilir. Yemiş Kapanı Hanı da bu doğrultuda hizmet vermek üzere bina edilmiş ancak maalesef yakın geçmişte Balkan savaşlarında yıkılmıştır” dedi.
Av. Tekin, “Tarihi kaynaklarda Sultan III. Murat tarafından 1588’li yıllarda Selimiye Camii’ne vakıf olarak yaptırıldığı belirtilen Yemiş Kapanı Hanı’nın temellerin ortaya çıkarılma çalışmasını, Edirne’mizin tarihi eserlerini yeniden imar etme ve günümüzde kullanıma sunma açısından çok önemli buluyoruz. Bu konuda gayret sarf eden tüm yetkililere, kuruluşlara ve şahıslara teşekkür ederiz. Bütün bunları göz önünde bulundurarak Edirne’deki Siyasi Partiler ve Sivil Toplum Kuruluşları olarak şehrimiz için büyük önem arz eden ve bir kazanım olacak olan Yemiş Kapanı Hanı’nın aslına uygun olarak yeniden hayata geçirilmesini yetkililerden talep ediyoruz” şeklinde açıkladı.