Antalya'nın Manavgat ilçesinde 10 öğrenci, 22-28 Mart Dünya Acil Tıp Teknisyenleri(ATT) Haftası etkinlikleri kapsamında, hasta sedyesi üzerine ellerini koyarak ATT yemini yaptı.

Manavgat'ta Özel Alem Anadolu Sağlık Meslek Lisesi'nde okuyan 10 öğrenci kendi günlerinde sedye üzerine ellerini birleştirerek ATT yemini ederek, her şartta görevlerini en iyi şekilde yapma sözü verdi. Okul yönetimi, 10 ATT öğrencisine meslek aşkı ve hastaya saygıyı sembolize eden kırmızı ve beyaz karanfil takdim etti.

Öğrenciler, yemin sonrası okul bahçesinde dolaşırken başına futbol topu isabet etmesi üzerine yaralanan bir öğrenciye olay yerine gelerek acil müdahalede bulunarak ambulansla hastaneye kaldırılmasını canlandırdı. Öğrencinin başına futbol topu isabet etmesi sonrası yere yığılmasıyla birlikte ilk önce telefonla 112 Acil Servis aranarak ambulans istendi. Öğrenciler, yaralanma sonrası hastaya yapılması gereken sağlık kuralları uygulamaları ve hastanın ambulansa sedye ile taşınması ve hızlı bir şekilde hastaneye ulaştırma canlandırmasında okulun Acil Tıp Teknisyeni öğretmeni Cevdet Demirkaplan'dan tam not aldı.

Dünyada sağlık hizmeti çalışmalarının 5 yıllık geçmişi olduğunu belirten öğretmen Demirkaplan, dünyada il ATT hizmetinin ilk defa atlı arabalarla İspanya'da 1487 yılında Malaga kuşatmasının da verildiğini, yaralıların, acil tıp teknisyenleri yardımıyla atlı arabalarla hastaneye taşındığını söyledi. Ülkede ilk ATT bölümünün İzmir'de 1996 yılında İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi'nde verilmeye başladığını belirten Demirkaplan, mesleğin ilk önceliğinin önce insan diyerek sağlını korumak olduğunu kaydetti. ATT'lelerin insanı yaşatma adına hayatlarını fedarlıkta bulunmakla geçirdiğini belirten Demirkaplan, "Trafik kazaları, yangın, sel felaketi, depremlerde hastaların sağlıklı bir şekilde ambulansa taşınması ve oradan da hastaneye ulaştırılmasında ATT görevlileri, hastanın derisi üzerinde yara varsa üzerinin temizler, kanaması varsa kanamasını durdurur, iğne vurar ve serum takar. Her şartta hastasını yaşatmak için mücadele eder. Her bir ATT insanı yaşatma adına onurlu bir görevi yerine getiriyor." diye konuştu.