Muhasebe Haftası etkinlikleri çerçevesinde, BSMMMO’nun BAOB Yerleşkesi’ndeki hizmet binasında düzenlenen törenle, 107 kişiye serbest muhasebeci mali müşavirlik ruhsatları takdim edildi. BSMMMO kurul üyelerinin yanı sıra, SMMM ruhsatı almaya hak kazanan meslek mensuplarının ailelerinin de yoğun katılımıyla gerçekleşen ruhsat töreninin açılış konuşmasını BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez yaptı. 4 bin 319 üyesi ve bin 200 civarı stajyeri ile BSMMMO’nun, Bursa’daki üye sayısı en büyük müstakil meslek odası olduğunu kaydeden Ahmet Hikmet Sönmez, “Üyelerimizin 2 bin 61’i serbest çalışmakta, geriye kalan 2 bin 258’i ise çeşitli şirketlerde bağımlı çalışarak meslek yaşamlarını sürdürmektedirler. Yaklaşık 6 bin çalışanıyla birlikte Bursa’da yaklaşık 10 bin kişiyi bulan muhasebe camiası, Bursa ekonomisinin nabzını tutan önemli bir meslek grubudur” dedi.

Konuşmasında, Türkiye genelinde üye profili hakkında da bilgi veren BSMMMO Başkanı Sönmez, şöyle konuştu: “TÜRMOB çatısı altında örgütlenen, ülke genelindeki 77 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odası ile 8 Yeminli Mali Müşavir Odasına kayıtlı, 96 bin meslek mensubu, 21 bin stajyer, büro çalışanları ve aileleriyle birlikte 500 bini geçen bir meslek camiasıyız. Tabii ki mesleğimizin ve camiamızın sorunları yok değil. Mesleki sorunlarımıza yönelik talep ve önerilerimizi, düzenlediğimiz çelenk töreni ve basın açıklamamızda kamuoyuyla paylaştık. Mali müşavirlik ve yeminli mali müşavirlik mesleğinin yetki ve sorumluluklarının, ülkemizde de uluslararası standartlara uygun olarak düzenlenmesi en büyük beklentimizdir. Meslek mensupları olarak, sürekli ertelenen ve büyüyen sorunlarımızın artık çözülmesini istiyoruz. Çözüme kavuşturulmasını beklediğimiz önemli bir sorunumuz da üst birliğimiz TÜRMOB’daki 5’e 4 kuralıdır. 3568 sayılı meslek yasası TÜRMOB’un 9 kişilik yönetim kurulunu 4 serbest muhasebeci ve 5 yeminli mali müşavir olarak düzenliyor. 92 bin serbest muhasebeci mali müşaviri 4 kişi temsil ederken 4 bin yeminli mali müşaviri 5 kişi temsil ediyor. Başta 5’e 4 olmak anti demokratik maddeler değiştirilmelidir.”

BSMMMO Başkanı, sözlerini şu tavsiyelerle sonlandırdı: “Ömür boyu taşıyacağınız SMMM unvanınızı onurla ve gururla taşıyın. Aldığınız tüm sosyal görevler sırasında, her yerde ve her zaman mesleğinizi ve Odanızı temsil ettiğinizi unutmayın. Çok zor şartlarda elde ettiğiniz bu ruhsat sizin ayrıcalığınızdır. Ruhsatınızı asla başkalarına kullandırmayın. Mesleki etik kurallara, uygun davranın. Meslektaşlarınız aleyhine konuşmayın ve başka meslek mensubunun yaptığı işleri kötülemeyin. Müşteri kazanmak adına fiyat rekabeti yapmayın. Yeni bir müşteri kazanırken önceki meslektaşla diyaloğu ihmal etmeyin. Oda etkinliklerine mutlaka katılın. Oda seminerlerini takip ederek, sürekli kendinizi geliştirin.” Sönmez’in konuşmasının ardından ise ruhsat törenine geçildi. İlk olarak, SMMM Yeterlilik Sınavı’na girerek birde bir kazanan ve derece yapan meslek mensuplarına ruhsatları verilirken, törende SM’den SMMM’ye geçiş yapan meslek mensupları da olmak üzere, toplam 107 kişi SMMM ruhsatı aldı. BAOB Yerleşkesi’nde gerçekleşen ruhsat töreni, düzenlenen kokteyl ile sona erdi.