ANKARA Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim görevlisi Hasan Can Oktaylar, ilk duruşması dün yapılan, KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin 54'ü tutuklu 230 kişi hakkında "Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) kurucusu, yöneticisi ve üyesi olmak, resmi belgede sahtecilik ve kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" suçlarından açılan davaya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

İddiaların ortaya atıldığı yıl sınav sonuçlarına ilişkin çeşitli istatistiksel çalışmalar yaptıklarını bildiren Oktaylar, iptal edilen eğitim bilimleri oturumu dışındaki genel yetenek ve genel kültür testlerinde de toplu kopya çekildiğine ilişkin birtakım istatistiksel verilere ulaştıklarını vurguladı.

"2010 KPSS'nin standart sapma değerleri anormaldi"

Bu veriler ile 2010 KPSS'de toplu kopya çekildiği yönündeki ilk bilgileri medya ile paylaştığını anımsatan Oktaylar, eğitim bilimleri dışındaki oturumların da incelenmesi gerektiği görüşünü savundu.

Oktaylar, elde ettikleri verilere ilişkin şöyle konuştu:

"2010 KPSS'nin aritmetik ortalamaları ve standart sapma değerleri anormaldi. Örnekleyecek olursak 2008 KPSS'de 105 ve 102 net yapan sadece 1'er aday bulunurken 2010 KPSS'de 120 net yapan 350 aday, 119 net yapan 450 aday, 118 net yapan 700 aday, 117 net yapan 800 aday, 116 net yapan 950 aday, 115 net yapan bin 100 aday bulunuyordu. Bunun tek açıklaması toplu bir kopya olduğu yönündeydi."

"Savcı ilişkiler ağını çözecektir"

2010 KPSS dava sürecinde bilirkişilik yapan bir bilişim uzmanı ise o yıllardaki soruşturmaya ilişkin yetkili savcının davayı örtbas etmeye çalıştığını söyledi.

Soruların ne kadar kişiye sızdırıldığının tam bilinmediğine işaret eden uzman, "Şu anda yapılan araştırmalar, öğretmenleri kapsıyor ancak genel kültür ve genel yetenek sınavlarının da incelenmesi gerekiyor. KPSS 2010’da memurluğa atanmak için genel kültür ve genel yetenek sınavı iptal edilmediğinden kopya sonucu elde ettiği sonuçla ataması yapılanlar olabilir. Bunların kamuya belli görevlere yerleşmiş olma ihtimalleri yüksek. Tabii savcı bu ilişkiler ağını çözüp o çerçevede ilerleyecektir.” şeklinde konuştu.