Üniversite eğitimini tamamlayan veya lise eğitimini tamamlayanlar artık kamu kurumunda çalışabilirler. Önlerinde artık tek bir engel kalmıştır. Oda KPSS sınavıdır. KPSS sınavı yani kamu personel seçme sınavı kamu kurumunda çalışmak isteyen vatandaşlar için yapılan bir sınavdır. Kamu kurumunda çalışmak isteyen herkes bu sınava girmesi gereklidir. Ayrıca çalışmak istediği kuruma göre de belli bir puan alması gereklidir. 2016 yılında yapılacak olan KPSS sınavı ise 22 ve 29 ayıs olarak belirlenmiştir. Bu sınavlara girebilmek için ise ilk önce KPSS başvuruları yapmanız gereklidir. KPSS başvuruları yapan adaylar ve başvuruları geçerli olan adaylar KPSS sınavına girebilirler. KPSS başvuruları ise başlamıştır. ÖSYM kurumunun sınav takvimine göre KPSS başvuruları 17 Mart tarihinde başlamıştır. 17 Mart tarihinden itibaren adaylar KPSS başvurularını gerçekleştirebileceklerdir. 17 Mart tarihinde başlayan KPSS başvuruları 31 Mart tarihinde sona erecektir. KPSS'ye girecek olan adaylar başvurularını 31 Mart saat 23:59’a kadar gerçekleştirmeleri gereklidir.
 
 
Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.
 
KPSS sınavı 3 ana sınav olarak olmaktadır. Bu sınavlardan ilk sınav olan KPSS genel yetenek ve genel kültür eğitim bilgileri sınavıdır. Bu sınava kamu kurumunda çalışmak isteyen her adayın girmesi zorunludur. Bu KPSS sınavı 22 Mayıs tarihinde olacaktır. Üniversiteden mezun olmadan da bu sınava girebilirsiniz. Buradan alacağınız puanı mezun olduktan sonra da kullanabilirsiniz.  22 Mayıs tarihinde olacak olan KPSS - A sınavının başvuru tarihleri 17 mart  31 mart tarihleri arasındadır. KPSS sınavının bir diğeri ise KPSS - B yani alan sınavıdır. KPSS - B sınavı yani KPSS lisans alan bilgisi sınavı KPSS - A sınavından bir hafta sonra gerçekleştirilecektir. 29 Mayıs tarihinde gerçekleştirilecek olan bu sınavın başvuru tarihleri de KPSS - A sınavı gibidir. Bu sınava girecek olan öğrenciler başvurularını 17 mart - 31 mart tarihlerinde gerçekleştirebilir. Diğer KPSS sınavı ise öğretmen adayları için olan sınavdır. Öğretmen adayları ilk sınava girdikten sonra kendilerini bu sınava hazırlarlar. KPSS öğretmenlik sınavı ise 25 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilecektir.
 
KPSS başvurularını internet üzerinden veya başvuru merkezlerinden gerçekleştirebilirsiniz. İnternet üzerinden başvuru gerçekleştirebilmeniz için ÖSYM internet sitesinde bir kaydınız bulunması gereklidir. Geçerli bir fotoğrafınız ve geçerli eğitim bilgileriniz ÖSYM internet sitesinde bulunuyor ise internet üzerinden kaydınızı gerçekleştirebilirsiniz. ÖSYM internet sitesine giriş yaptıktan sonra sol taraftaki başvurular bölümüne girerek şu an aktif olan ve başvuru yapabileceğiniz sınavları görebilirsiniz. Bu sınavlardan 2016 - KPSS lisans seçeneğini seçmeniz gereklidir. Bu seçeneği seçtikten sonra ve başvuru yap seçeneğini seçtikten sonra Aday işlemleri sistemi giriş sayfasına T.C. kimlik numaranız ile beraber şifrenizi de girdikten sonra başvuru işlemini tamamlayabilirsiniz. Eğer ÖSYM sistemine kayıtlı bir üyeliğiniz bulunmuyor ise başvurunuzu başvuru merkezlerinden yapmanız gereklidir.