Hasan Kalyoncu Üniversitesinde(HKÜ) düzenlenen törenle 867 öğrenci, mezun oldu. Törene katılan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, üniversite yöneticilerine, öğrenci ve velilere tavsiyelerde bulundu.
HKÜ’de düzenlenen törene, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Danis, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya,TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Tamer Yılmaz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Tamer Yılmaz, HKÜ’De 250 akademisyen ile toplam 6 bin öğrencinin eğitimini sürdürdüğünü kaydetti. Mezuniyetin hayırlı olmasını dileyen Rektör Yılmaz, “Üniversitemiz, yenilikçi ve gelişimci proaktif yaklaşımı sahip olduğu enerjisi ile geleceğin temellerini atmaktadır. Öğrenciler, yaşamınızın en güzel yıllarını burada yaşadınız. Ömür boyu sürecek arkadaşlıklar edindiniz, başarılarınızla ailenizin ve toplumun onuru oldunuz. Bildiğini zannetmek öğrenmenin en büyük düşmanı olduğunu unutmayın. Başarılarınızın, sonraki mezunlarımızın anahtarı olacağını unutmayın. Allah yolunuzu aydınlık, gönlünüz açık, mezuniyetinizi hayırlı olsun” dedi. HKÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Cemal Kalyoncu, 6 yıl önce üniversite temellerini atarken yaşadıkları heyecanın daha büyüğünü bugün yaşadıklarını ifade etti. Kalyoncu, “Hep birlikte mezun olacak gençlerin başarısına tanıklık ediyoruz. Öğrencilerle birlikte birçok kişinin emeği var. Başarıda payı olan herkesin gönülden kutluyor ve teşekkür ediyorum. Değerli anne ve babalar, bugün çocuklarımızla birlikte en mutlu günü yaşamaktasınız. Bugünleri görmek için çok çaba sarf ettiniz. Ne kadar gurur duysanız azdır. Öğrenciler, hayatınızın bir dönemini sonlandırıyor, aldığınız güçle yeni bir döneme başlıyorsunuz. Dürüst ahlaklı, kendine inana ve güvenen gençler olarak, ülke ve insanlığın geleceği için çok önemlisiniz. Bugünü veda günü olarak görmeyin, bizi sık sık ziyaret ediniz. Bizim için en büyük ödül, başarınız ve mutluluğunuzdur” diyerek öğrencileri tebrik etti.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, öğrenciler açısından bir maraton bittiğini yeni bir maratonun başladığını belirterek, “Öğrenciler için bu sevinci, mutluluğu yaşamanın anı. Genç, dinamik, yeni bir maratona hazır, hakikaten gurur dolu, geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin arasından geçerek, buraya geldik. Hayat maratonlarla doludur. Biri biter diğeri başlar. Şimdi iş kurma, iş bulma heyecanı olacak. Bugünden itibaren yeni bir hayat bekliyor gençlerimizi. Türkiyemizi gençlerimizle, gençlerimiz için daha iyi bir ülke haline getirmek için çaba sarf ediyoruz. Yakın coğrafyadaki sıkıntılara rahman Türkiye yoluna güçlü bir şekilde devam ediyor” dedi.
ÖĞRENCİLERE NASİHATLER
Şimşek, üniversite öğrencilerine kendi hayatından da kesitler anlatarak, nasihatlerde bulundu. Şimşek, “Genel de devlette iş bulmak öncelikli yol görülür. Özel sektörde de büyük imkanlar var. İş kurduğunuz da sınırsız imkanlar var. Çevre ne kadar geniş, network ne kadar iyi olursa o kadar önemli, Dünyanın en iyi üniversiteleri, çok farklı eğitim verdikleri için değil, çevre network oluşturdukları için önemli oluyor. Devlet ve büyük şirketlerde rekabet yoğundur. Kobilerle siz çekirdek ekibin bir parçası oluyorsunuz. Daha güçlü deneyim, daha güçlü bir rol oynama imkanınız var. Kobileri ihmal etmeyelim. Kubilerin iyi eğitim almış gençlere ihtiyacı var. Gençler, Kobileri sıçrama tahtası olarak kullanabilirler. Gençlerimiz işsiz kalırsa, İŞKUR’a gitsinler. Bir şirket bulsunlar ikna etsinler. İlk yılının masraflarını biz karşılayalım. Yok iş kurmak isteyenler ise KOSGEB’in kapısını çalsınlar. Ne yaparsanız yapın, işinizi severek yapın. Seveceğiniz şeyler yapın. Onun apayrı hazzı var. Çok ama çok çalışın. Herhangi bir işi, ortalama vasat bir şekilde bitirmeyin. Mükemmele yakın bitirin. Kimsenin sizi ortalamaya çekmesine izin vermeyin. Değeri milyar dolar olan ama son 10 yılda kurulmuş şirketlerden onlarca sayabilirim. Özgüven çok önemli. Çok çalışacak, hakkını vereceğiz. Tecrübe önemli, saygı gösterelim. İddialı olmak iyidir. Başkalarının kararlarını değerlendirirken, var olan iklimi, koşulları da dikkate alın. Hayalperest olmak lazım. Bir o kadar da analitik ve ters testini yapın. Risk almak lazım. Benim hayatım öyle aslında. Ekibin bir parçası olacağız. Nerede olursa olalım. Kabinen üyesi olarak ben de ekibin parçasıyım. Ekip ruhu önemlidir. Doğruları da haykırmaya devam edin. Ekibe uyum demek doğruları söylememek değildir. Hoş görülü olalım, ırk ve mezhebiniz önemli değil. Önce insan duygusu. Hata yapmaktan korkmayın. Şirket batırmaktan korkmayın” dedi.
ÜNİVERSİTE YÖNETİCİLERİNE TAVSİYELER
Şimşek, HKÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Cemal Kalyoncu ve üniversite yöneticilerine de tavsiyelerde bulundu. Mehmet Şimşek, “Cemal Kalyoncu’nun yerinde olsaydım, şirket batırmış öğretim görevlilerini alırdım. Şirket kurmamış, patent üretmemiş, hissedar olmamış, üretmemişlerin işi daha zor. Yanlış anlamayın. Tabii bunu derken aynı hatayı da iki kez yapmayalım. Üçüncü kez hiç yapmayalım” ifadelerini kullandı.
Öğrencilere verdiği nasihatlerine devam eden Şimşek, “Mutlaka bir tane en az yabancı dil, mutlaka İngilizce’yi öğrenin. Bir yabancı dili öğrenmemiş çalışanı kabul etmiyorum. Şirketim olsa yabancı dili bilmeyen birini işe almam. Dünya küresel bir köy. Daha da küresel bir köy haline gelecek. Dil bilmeden nasıl diyalog kullanacaksınız. Gönüllü işe ne dersiniz. Kendi alanınızla ilgili veya farklı bir alanda, kısa süreli hayır işinde çalışmaya ne dersiniz. Yeni bir çevre geniş bir çevre yeni dostlar edinmeye ne dersiniz. Gönüllü işlerde çalışmak gerekir” ifadelerine yer verdi.
ZAMAN VE BİLGİ KULLANIMI
Şimşek, bilginin hiçbir önem taşımadığını asıl önemli olanın bilgiyi ve zamanı kullanmak olduğuna dikkat çekti. Şimşek, zaman ve bilgi kullanımı konusundaki önerilerini ise şöyle sıraladı. “Bir alanda süper uzman olmanız gerekmez, google de istemediğiniz kadar bilgi var. Bilgi gerekmiyor, ihtiyacınız yok. Bilgi deryasında boğuluyoruz. Önemli olan anlamlaştırmak. Analiz edebilmek, ticarileştirebilmek, bir şeyler üretebilmektir. Esas olan o bilgiyi nasıl kullanacağınız, analiz yapacağınız. Spor yapın, sabahları saat 05:00’ten sonra uyumuyorum. O aralıkta ancak spor yapabiliyorum. Zaman çok, yönetmeyi bilmek lazım. Zaman yönetimi çok önemlidir. Çoğumuz bu konuda yeterince önem göstermiyoruz. En değerli, en pahalı şey zamandır. Bu gençlik yıllarında en değersiz şeymiş gibi bakıyoruz” ifadelerini kullandı.
Çinli bir firmadan örnek veren Şimşek, “Dünyanın en büyük şirketlerinden bir tanesi, appla ise de imal eden ve montajını yapan Çinli bir firma, bu firma ile ilgili bir haber vardı. Çalışan sayısını 60 bin azaltmış. Yerlerine robot imal etmişler. Rekabetin sadece insanlar arasında olduğu değil, yapay zekanın robotlaşmanın, robotların istihdam edildiği bir dünyadır: ne olur bilginin ötesinde transfer edebilecek yetenekler kazandırın”diye konuştu.
ÇOCUKLARINA RAĞMEN BİRİNCİ OLDU
Üniversite birincisi Eğitim Fakültesi Reberlik ve Psikolojik danışmanlık Bölümü Makbule Cevher Fincan, oldu. Evli ve 3 çocuğuna rağmen okul birincisi olan Fincan, “Hedefi olmayan gemiye rüzgar bile yardım edemezdi. Ben ailemle gurur duyuyorum. Başaracağımıza inandım.Bu tahsil yapma aşkını, babasından aldığını ifade etti. Ben de çocuklarıma ve arkadaşlarıma aşılayabilmişimdir” dedi. Üniversiteyi dereceyle bitiren öğrenciler ile bölümlerde derece giren öğrencilere ödülleri verildi.
KORSAN AÇIKLAMA
Üniversite ve bölüm birincilerine mezuniyet belgelerinin vermesinin ardından ise kürsüye geçen Mehmet şimşek, “Korsan bir açıklama yapıyorum. Sizin de dikkatinizi çekti mi bilmiyorum. Ama dereceye girenlerin hepsi bayan” dedi. Bakan Şimşek’in bu konuşmasının ardından ise Gaziantep büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, sevinç çığılığı atarak alkışladı.
Protokol kürsüden inerken öğrencilere tek tek çağrılarak, mezuniyet belgeleri verildi.Belgelerini alan 867 öğrenci hep birlikte kep fırlattılar.