Avrupa Birliği Bakanlığı, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Başkanlığının (Türk Ulusal) yayınladığı 2014 teklif çağrısına istinaden Abdurrahim Karakoç Ortaokulu ve 7 farklı Avrupalı ortak okul tarafından Erasmus+ Okul Eğitimi İçin Stratejik Ortaklıklar Projesi kapsamında  hazırlanan“ Local Reflections of European Common Cultural Hertages and Values” ( Avrupa Ortak Kültürel Miras ve Değerlerinin Yerel Yansımaları) adlı projenin ikinci ulus ötesi çalışma toplantısı ve öğrenme ve öğretme etkinliği 12 -18 Nisan 2015 tarihleri arasında İspanya’nın Madrid kenti yakınlarında bulunan  Colmenar kasabasında “MONTESCLAROS” adlı okulun ev sahipliğinde yapıldı. Toplantıya Abdurrahim Karakoç Ortaokulunda okul Müdürü Fikret ÖZNALÇIN, İngilizce öğretmeni ( Proje Koordinatörü) Recep AKÇAKAYA, Bilgisayar öğretmeni Suat KARA ile birlikte Bilgehan ÇAMLI (7.sınıf)  ve Taha Yasin AYDIN  (7.sınıf)  adlı öğrenciler katıldılar. Ayrıca toplantı ve etkinlilere diğer ülkelerden de ( Fransa, Yunanistan, İskoçya, Portekiz, Polonya, Litvanya) çok sayıda idareci, öğretmen ve öğrenci katıldı. Bir hafta süren etkinlikler kapsamında toplantıya katılan tüm okullar kendi okullarını, şehirlerini ve ülkelerini tanıtan sunumlar yaptılar. Bu kapsamda, ekibimiz tarafından Abdurrahim Karakoç Ortaokulunu, Kahramanmaraş’ı ve Türkiye’yi tanıtan sunumlar yapıldı. Ev sahibi İspanyol okul sunduğu etkinlikler kapsamında kendi bölgesine ait, halk oyunları, geleneksel müzik, yemek kültürü, mimari miras gibi birçok konuda kültürel tanıtım çalışması yaparak yerel kültürlerini yansıttı. Yapılan çalışmalar kayıt altına alınarak kitap, CD gibi somut çıktılara dönüştürülecektir. Bunun yanında kafileler içindeki öğrenciler de “öğrenme ve öğretme etkinlikleri” ne katıldılar. Ev sahibi okulun öğrencileri, misafir öğrencilere 5 günlük bir çalışma kapsamında kendi dillerini ve yöresel dansları öğrettiler. Bu çalışma kapsamında öğrencilerin yabancı dil öğrenme bilinci artırılmaya ve onlara yabancı dilin önemi kavratılmaya çalışıldı. Ayrıca bu çalışma, öğrencilere farklı dilleri kabullenmeyi ve onlara saygı duymayı öğretmeyi amaçlamaktadır. Tüm misafir öğrenciler, ev sahibi öğrencilerin evlerinde misafir edildiler. Bu deneyim öğrencilerimizin bireysel gelişimleri için oldukça katkı sağlayıcı olmuştur. Öğrenciler arasında kalıcı dostluklar, gelecekte kurulacak sağlam ilişkilerin ilk temelleri olacaktır. 




Bütün bu çalışmalar arasında vakit buldukça kültürel geziler de düzenleyen proje ekibi, Madrid, Segovia, Toledo, Manzares Real gibi tarihi ve turistik şehirlerde bulunan çok sayıda saray, müze, park ve galeri gibi İspanya’ya ait kültürel miras ve değerleri de gezmeyi ihmal etmedi 


Not: Bu projeye Türkiye Ulusal Ajansı tarafından Erasmus+ Okul Eğitimi İçin Stratejik Ortaklıklar Kapsamında (KA201) üç yıllık (2014-2017) çalışma karşılığı 24.115 Euro hibe sağlanmıştır. Yapılacak tüm çalışmalar Abdurrahim Karakoç Ortaokulu ve Ulusal Ajans arasında yapılan sözleşme kapsamındadır.