Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesince desteklenen projeyle ilgili AGÜ Sümer Kampüsü'nde düzenlenen toplantıda konuşan Proje Koordinatörü Doç. Dr. Mustafa Öz, Türkiye'de mesleki ve teknik eğitimin kalitesinin artırılması çağrısı çerçevesinde hazırladıkları projeyi 2015 yılının Ağustos ayında sonuçlandırmayı planladıklarını söyledi.

Proje bütçesinin 202 bin avro olduğunu belirten Öz, proje maliyetinin yüzde 90'ının AB ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından verilen hibelerle karşılanacağını dile getirdi.

Öz, ünü ülke sınırlarını aşan, tarihin en büyük mimarlarından olan Mimar Sinan'ın Kayserili olmasından dolayı projeye onun adını verdiklerini ifade etti.

Projeyle ilgili bilgi veren Öz, şunları kaydetti:

"Kısa vadede taş restorasyonu konusunda mesleki ve teknik eğitimin kalitesinin arttırılması, orta vadede ise bu konuda bölgenin ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanların yetiştirilmesini hedefliyoruz. Bu elemanlar, değerli tarihi taş eserlerin ehil olmayan ellerde zarar görmesine engel olarak kültür mirasımızın korunmasına katkı sağlayacaktır. İlk olarak proje ortağı kurumlara ve bu alanla ilgili eğitimcilere taş işçiliği ve restorasyon eğitimi verilecek. Daha sonra kapsamlı bir müfredat hazırlanacak. Ayrıca çeşitli görünürlük faaliyetleriyle kültürel mirasın korunması konusunda toplumda hassasiyet oluşturulmasına katkı sağlanacak. Teknik ve mesleki nitelikleri arttırılan eğitimcilerden proje sonrasında da yararlanılacak."

 

- Taş yapıların korunması

Erciyes Üniversitesi Tomarza Mustafa Akıncıoğlu Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Erdinç ise ünlü mimar Mimar Sinan tarafından yapılan ve günümüze kadar ulaşan eserlerin milli bir servet olduğunu dile getirdi.

Tarihi yapıların doğal afetler ve iklim şartları nedeniyle zamanla erozyona uğrayabildiğine dikkati çeken Erdinç, "Bu yapıların kalifiye elemanlar tarafından aslına uygun şekilde restore edilmesi, tarihi dokunun korunması ve geleceğe aktarılması, bizlerin milli görevlerindendir" dedi.

Erdinç, ortak oldukları bu projeyle uzman eğitmenlerin yetiştirilmesinin ve taş işçiliği konusunda müfredatın geliştirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Daire Başkanı Ömer Ayçiçek de bu projenin insan kaynaklarının geliştirilmesi operasyonel programı kapsamında hayata geçirildiğini belirterek, mesleki ve teknik eğitimin kalitesinin arttırılması adına projenin çıktılarının önem taşıdığını vurguladı.

AGÜ Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, katılımcılara üniversite ve Kayseri hakkında bilgi verdi.