Bitlis’in Ahlat ilçesine bağlı Taşharman Köyü İlkokulunda, 'Akıl sporu yapıyorum' projesi kapsamında okul girişindeki koridora zemin satrancı yapıldı.

'Satranç bilmeyen kalmasın' sloganıyla başlatılan proje, öğrencilerin dikkatini bir konu üzerinde toplamasını ve sabırlı olmasını öğretmeyi amaçlıyor. Proje kapsamında okulun giriş koridoruna yapılan zemin satrancı ile öğrenciler hem eğlenerek satranç oynamayı öğreniyor hem de akıl sporu yapmış oluyor.

Projede sayesinde öğrencilerin yepyeni hedefler belirleyip bu yeni hedefler doğrultusunda motive olmalarını sağlamak olduğunu belirten proje sorumlusu ve Okul Müdürü Bilal Uludağ, öğrencilerin bu oyunu eğlenerek ve haz alarak oynadıklarını söyledi. Satranç sayesinde öğrencilerin dikkatini bir konu üzerinde toplamasını ve sabırlı olmasını öğretmenlerini sağladıklarını ifade eden Uludağ, projenin amaçlarını şöyle sıraladı: "Projedeki amaçlarımız öğrencilerimizin başkalarına karşı saygılı ve anlayışlı olmasını sağlamak. Kötü alışkanlıklar ve arkadaşlar edinmesine engel olmak. Planlı hareket etmenin önemini ve gerekliliğini kavramasını sağlamak. Süratli ve doğru düşünebilmesine yardımcı olup, olayları daha doğru yorumlama yeteneğini geliştirmek. Kişiliği ve karakteri olumlu yönde etkilemek ve geliştirmek. Kendine güven duygusunun gelişmesine yardımcı olmak. Diğer ders konularının daha iyi anlaşılıp, kavranmasına yardımcı olmak. Araştırmacı olmasını ve bilginin önemini kavramasını sağlamak. Konulara karşı şüpheci yaklaşımı benimsetir, onları ezberci zihniyetten arındırır. Neden sorusunu sorarak olayları kendi içinde sorgulamayı öğretmek. Mantıklı olmasını ve özeleştiri yapabilme özelliği kazanmasına yardımcı olmak. Yaratıcı ve üretken olmasını sağlamak. Başarıyı ancak sistemli ve disiplinli bir çalışmayla elde edebileceğini kavramak. Her ne koşulda olursa olsun mücadele etmeyi yaşayarak öğrenmek. Başarısızlıklar karşısında yılmamayı, kaybetmesinin nedenlerini sorgulamasını ve oyunun sonucunu olgunlukla karşılamayı, başarı için daha da çok çalışmanın gerekli olduğunu öğretmek. Başarılardan mutluluk duyarak daha da başarılı olmaya yönlendirmek ve kazanmanın değerini bilmek."