Aile danışmanı ve rehber öğretmen Arif Özutku, öğrencinin derslerinde başarılı olmasının en önemli etkenlerinden birinin mutlu ve huzurlu aile yapısı olduğunu söyledi.

Aile danışmanı Özutku, Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde Özel Ufuk Bilge Ortaokulu 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin velilerine 'Aile İçi Sağlıklı İletişim' konulu konferans verdi. Seminere öğrenci velileri yoğun ilgi gösterdi. Aile yapısı güçlü olan milletlerin her zaman tarih sahnesinde uzun süreli kaldıklarını belirten Özutku, kültür erozyonuna karşı ayakta kalma, zararlarından korunmanın aileyi korumakla mümkün olacağını kaydetti.

Aile iletişimi iyi olan, mutlu bir ailede mutlu ve başarılı nesiller yetişeceğinin altını çizen Özutku, ailesinde sürekli sevgi, şefkat, merhamet, ilgi ve mutluluk soluklayan bir çocuğun okulda derslerine daha iyi motive olacağını vurguladı. Anne ve babaların çocuklarına karşı her daim sevgilerini esirgememesi gerektiğini dile getiren Özutku, "Aynı zamanda toplumun ve milletlerin temeli oluşturan yegane unsur ailedir. Ailede mutluluk olursa çocuk da mutlu olur. Aile yapısının düzgün ve sağlam olan milletlerde toplumsal barışın, ahlaki değerlerin ve başarının üstün olduğu gözlenmektedir. Milletler aile yapısına değer verdiği sürece millet olmuştur." diye konuştu.

Bugün şiddete bulaşmış, kötü alışkanlıklar edinen çocukların aile yapısı incelendiğinde ya boşanmış, parçalanmış, yada aile içinde şiddet gösteren anne ve babanın olduğunun görüleceğine dikkat çeken Özutku, bunun yanında aile birlikte yaşasa bile çocuklarına 'ilgi göstermeyen' bir aile yapısının ortaya çıktığının görüleceğini dile getirdi.

'EŞLER AİLE İÇİNDE BEN MERKEZLİ DEĞİL BİZ MERKEZLİ OLMALI'

Sağlıklı ve kendine özgüveni yüksek nesillerin sağlam aile yapılarından çıkacağının hiçbir zaman unutulmaması gerektiğini vurgulayan Özutku, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Bütün bunların yanında evlenecek gençlerin de bir evlilik okulundan ve aile yapısının öneminin anlatıldığı bir eğitim seminerinden geçirilmesi gerekir. Bu nedenle aile yapısının temeli çok sağlam atılmalı. Evlilik, sadece iki insanın birbirini sevmesi sonucu oluşacak bir yapı ile bir evlilik cüzdanından ibaret değildir. Evlilik paylaşma, fedakarlık, sabır ve sevgi temelleri üzerine kurulması gerekli olan çok önemli bir yapıdır. Evlilikte sadece ben diyen eşler değil, biz diyen eşlere ihtiyaç vardır. Evlilikte ben merkezli değil, biz merkezli hareket etmenin ailede huzuru ve başarıyı getirir."

Ben merkezli yaşayan ailelere, Amerika'nın Kaliforniya eyaletinde sık görüldüğü için 'Kaliforniya Sendromu' teşhisi konulduğunu vurgulayan Özutku, burada yaşayan insanların çok zengin ve refah içinde yaşamalarına rağmen mutlu olmadıklarını, bunun da yapılan araştırmalarda ortaya çıktığını, aile içerisinde herkesin 'ben merkezli' yaşadığını sözlerine ekledi.

Konferans bitiminde öğrenci velileri adına öğrenci velisi Mustafa Değirimencioğlu, Özutku'ya çiçek takdim etti. Okul müdürü Temel Topraklı, okullarına gelerek konferans verdiği için Özutku'ya teşekkür etti.