Aktif Eğitimciler Sendikası Antalya Şube Başkanı Erdoğan Polat, öğretmenlerin asli görevleri dışında hukuka aykırı olarak haftada 2 gün nöbet tutturulmalarını eleştirdi.

Sendika binasında basın toplantısı düzenleyen Polat, öğretmenlerin nöbet uygulamasının angarya ve mesleğe aykırı olduğunu söyledi. Polat, 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 'öğretmenlik' başlıklı 43. maddesi gereği öğretmenliğin özel bir ihtisas mesleği olduğunu hatırlatarak, "Öğretmenin görevleri arasında sayılmayan nöbet kavramı, kanunun hiç bir yerinde geçmemektedir." dedi.

"ÖĞRETMENLERİMİZ GÜVENLİK GÖREVLİSİ DEĞİLDİR"

Öğretmenin güvenlik sağlamaya yönelik nöbet tutmasının mesleki açıdan uygun olmağının ifade eden Polat, "Öğretmen bir güvenlik görevlisi değildir. Hiç bir öğretmen, öğretmenlik mesleğine yönelik bilgi ve donanımın kanzandırıldığı okullarda yada programlarda nöbet görevi ile hiçbir eğitim almamaktadır. Buna rağmen nöbet tutmaya mecbur edilen öğretmen, nöbet süresince mesleği ile değil güvenlik işlemleri ile uğraşmak zorunda. Hatta yaşanan olaylar nedeniyle fiziksel yada sözlü saldırılara hedef olmaktadır. Uygulma bırakın güvenlik sağlamayı öğretmenin kendi güvenliğini de tehlikeye atmaktadır. Devletin güvenlik görevini de öğretmenlere yıkarak, onların olası saldırılar karşısında hedef haline getirilmesi kabul edilemez." diye konuştu.

Polat, öğretmenlerin okullarda tuttukları nöbetlerle ilgili yaptıkları bir ankette yüzde 95 oranında öğretmenin güvenlikten sorumlu olmaması yönünde görüş bildirdiğini kaydetti. Polat, bütün olumsuzluklara rağmen bu uygulanmanın devam ettirilmesi durumunda; yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: "Öncelikle açık ve net bir hukuki zemen oluştutulmalıdır. Öğretmenler güvenlik görevlisi gibi kullanılmamalı, nöbet görevi mesleğin gerekleriyle sınırlı olmalıdır. Öğretmenlerin tutacağı nöbet mutlaka ücretlendirmelidir."