Aktif Eğitimciler Sendikası, Görsel Sanatlar/Resim dersinin zorunlu haftalık 2 saat olarak uygulanması ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı'na resmi talepte bulundu.

Aktif Eğitimciler Sendikası Samsun Şube Başkanı Sefa Zor, yaptığı açıklamada bireyleri her yönden destekleyen, birçok alanda başarılı ve üretken olmalarını sağlayan görsel sanatlar eğitimine daha fazla önem verilmesini istedi. Görsel sanatların çocuklarda ince motor kaslarının gelişmesine ve iç dünyalarının keşfedilmesine yardımcı olduğu için çocuklara hem psikolojik hem de fiziksel anlamda katkı sağladığını ifade eden Zor, "Çocukların hayal dünyasını geliştirerek daha yaratıcı bireyler olmasını sağlar. Bununla beraber birçok alanda üretken bireyler yetişir; bir şeyler ürettiğini gören bireylerin özgüvenleri yükselir ve karşılaştığı birçok sorunla baş edebilmeyi öğrenir. İnsanda doğuştan var olan estetik ve güzellik duygu ve düşüncesini geliştirir." dedi.

Görsel sanatların çocukların bilinçaltını meşgul eden, açık ifade edilemeyen veya ifadede güçlük duyulan, bastırılmış veya sindirilmiş birçok duygu ve düşüncelerin, söyleyip anlatılamayan şeylerin açığa çıkmasına vesile olduğuna dikkat çeken Zor, şöyle konuştu: "Bireylerin, özellikle çocukların iç dünyasında neler olduğunu anlamak için yaptıkları resimler uzmanlarca analiz edildiğinde; çocukların şiddete ve olumsuz davranışlara maruz kalıp kalmadıklarını resimlerine yansıttığı kompozisyon ve renklerden anlamak mümkündür. Bireylerdeki ve toplumlardaki özellikle madde bağımlılığı, şiddet vs. gibi birçok olumsuz davranışın ilerlemesine engel olur. Bireyler kendilerini sanat alanında geliştirmek için uğraşlar edindiğinde birçok olumsuz davranıştan uzak durmuş olurlar.

Resim alanında eğitim alan öğrenciler çoklu zekâ kuramına göre birçok alanda yaratıcılık sergilemekte ve çok yönlü bakış açısına sahip olmaktadır. Disiplinler arası bağlamında baktığımızda da resim, birçok dersin algılanmasını da kolaylaştırmaktadır. Görsel Sanatlar, hadiselere farklı açılardan bakabilen, fikri hür, vicdanı hür, hayat damarlarından biri sanat olan bir nesil için elzemdir. Hadiselere farklı açılardan bakabilen, fikri hür, vicdanı hür, hayat damarlarından biri sanat olan bir nesil yetiştirmek istiyorsak, Görsel Sanatlar/Resim dersinin zorunlu olarak en az 2 saat olarak uygulanması gerekmektedir. Mevcut haliyle 1 saatlik ders, hazırlık ve toparlanmayla geçmekte, süresi yetmediği için de amacına ulaşamamaktadır. Ayrıca okullarımızda bu derslerin işlenebileceği atölyelerin tesis edilmesi ve ihtiyacı karşılayacak bir bütçenin tahsis edilmesi gerekmektedir."

Aktif Eğitimciler Sendikası, İlköğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgesi'ndeki Görsel Sanatlar dersinin her sınıf seviyesinde en az 2 saat olarak yeniden düzenlenmesi ve bütçesiyle beraber resim atölyelerinin kurulmasını bakanlıktan talep etti.