Aktif Eğitim Sen Afyonkarahisar İl Temsilcisi Abdullah Hatipoğlu, yapılan araştırmalara göre ülkenin başta sigara olmak üzere, alkol, uyuşturucu, sanal bağımlılık gibi konularda vahim bir tabloyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Hatipoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın gençlerin kötü alışkanlar edinmesinin önüne geçilmesi konusunda ciddi bir çalışma yürüttüğünü söylemenin güç olduğunu belirtti.

Hatipoğlu, “Ne yazık ki son yıllarda yapılan istatistikler, özelde milli eğitim sistemimizin, genelde de ülkemizin bu konuda iyi bir sınav vermediğini gösteriyor. Son araştırmalardan birisine göre, İstanbul’da lise okuyan her yüz öğrenciden 45’i sigara, 32’si alkol, 9’u uyuşturucu kullanıyor. Özellikle kolay elde edilebilen sentetik uyuşturucularla birlikte, bu ölümcül alışkanlıkların ortaokul düzeyinde de çocuklarımızı tehdit edecek düzeylerde olduğu biliniyor.Televizyonlarda, gazetelerde, evlatlarını uyuşturucuya kurban veren ailelerin çırpınışlarını son dönemde daha fazla duyar olduk.” dedi.

Anayasanın 58’inci maddesinin “Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır” dediğini hatırlatan Hatipoğlu, bu konuda devlete ve herkese görev düştüğünü anlattı.

Hatipoğlu, “Siyasi iktidarın ve Milli Eğitim Bakanlığının bu konuda ciddi bir çalıma yürüttüğünü ne yazık ki söyleyemeyiz. Ancak, Aktif Eğitimciler Sendikası olarak, bu konuda birilerini sorgulamak yerine, elimizi taşın altına koymayı tercih ettik. ‘Bağımsız Birey Sağlıklı Toplum’ projesiyle ülke genelinde kötü alışkanlık düzeyinde bağımlı ve bağımlılık riski taşıyan çocukları gençleri ve ailelerini bilgilendirici ve eğitici çalışmalar içeren stratejik eylem planımız hazırlandı.” diye konuştu.


Hatipoğlu, çeşitli sivil toplum kuruluşların da katkılarıyla yürütülecek eylem planıyla, başta eğitim ve sağlık çalışanları olmak üzere, kamuda ve özelde ilgili olan herkesin sürece dahil edileceğini anlattı. Hatipoğlu, süreçte ailelerin ve eğitim camiasının alışkanlıklar ve bağımlılıklara karşı nasıl mücadele edebilecekleri hususunda yeterli donanıma sahip olmalarının sağlanacağını, bu amaçla da çocuklara, gençlere ve ailelerine yönelik eğitim programları, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler gerçekleştirileceğini anlattı.