Münih Uluslararası Basın Kulübü, dün akşam örnek bir iftar programına ev sahipliği yaptı. Zaman Almanya ve Basın Kulübü’nün ortaklaşa verdiği iftar yemeği öncesi Türk gençlerinin toplumdaki yerinin ele alındığı bir panel düzenlendi. Panelde Alman eğitim sisteminde göçmen kökenli gençlerin yaşadığı sorunlara dikkat çekildi.

Münih Basın Kulübü ve Zaman Almanya bu yıl üçüncü defa iftar programı düzenledi. Aralarında gazetecilerin de bulunduğu yaklaşık 40 kişinin katılımıyla düzenlenen etkinlikte iftar öncesi "Almanya'da genç Türkler. Toplum birlikte yaşamayı yeterince avantaja çevirebiliyor mu?" konulu bir panel düzenlendi.

Münih Basın Kulübü fahri başkanı Dr. Norbert Matern, artık geleneksel hale gelen bu programı düzenlemekten büyük onur duyduklarını söyledi ve katılımcılara 'hoş geldiniz' dedi. Programın önemli davetlilerinden Münih İş Ajansı Müdürü Harald Neubauer, gençlerin iş dünyasına katılımını sağlamak için yaptıkları çalışmaları anlatırken, Zaman muhabiri Bayram Aydın Türk kökenli gençlerin topluma kazandırılmasının önemine değindi. Gazeteci ve araştırmacı Dr. Jochen Thies ise Türk kökenli vatandaşlar tarafından açılan okullarla gençlerin eğitimine verilen öneme dikkat çekti.

Giriş konuşmasını yapan Aydın, son iki yıldır sürekli Almanya'da yaşayan Müslüman gençlerin dini istismar eden aşırıcıların ağlarına düşüp Suriye'ye savaşa gittiklerini hatırlattı. Bu gençlerden geri dönenlerin hapis cezaları aldıklarını anlatan Aydın, bu durumdan Almanya'nın ülkenin geleceği olan gençlerin kaybedilmesinden dolayı zararlı çıktığını söyledi. Aydın sorunun çözümü için başta aileler ve okullar olmak üzere tüm toplumun üzerine düşeni yapıp bu gençlere eğitim ve iş imkanları sunulması gerektiğine değindi.

Thies ise Alman eğitim sisteminde göçmen kökenli gençlerin yaşadığı sorunlara dikkat çekip, İngiltere gibi ülkelerin bu konuda örnek alınmasını önerdi. Almanya'da Türk kökenli girişimciler tarafından açılan okulların gençlerin eğitimine önemli bir katkı sağladığını belirten Thies, bu okulların 10 yıl içinde kendilerini ispatlayacaklarını ifade etti. Münih İş Ajansı Müdürü Neubauer ise iş dünyasında göçmen kökenli gençlere duyulan ihtiyaca işaret etti. 2013 yılında Almanya'da emekliye ayrılan ve kalifiye elemanların yerlerinin tamamının genç kalifiye elemanlarla doldurulamadığını anlattı.

Münih'te açılan meslek eğitim yerlerinin de boşta kaldığını dile getiren Neubauer, sorunu çözmek için farklı uygulamalara gittiklerini söyledi. Neubauer ayrıca iyi bir eğitim ve iyi bir iş sayesinde gençlerin radikalleşmesinin önlenebileceğine değindi. Panelin ardından İDİZEM Derneği Başkanı Mehmed Çelik, katılımcılara Ramazan ve oruç hakkında bilgiler verdi ve daha sonra ikili sohbetler eşliğinde iftar yemeği yenildi.