Alman Yüksekokul Rektörleri Konferansı (HRK), eğitim sektörünün Transatlantik Serbest Ticaret Anlaşması’nın (TTIP) dışında tutulmasını istiyor. HRK, eğitimi bir ticaret metaı olarak görmüyor ve Avrupa’da ABD’nin aksine eğitim söz konusu olduğunda idealist bir eğitim anlayışının olduğuna dikkat çekiyor. Avrupa Komisyonu da aynı görüşte ve eğitim sektörünü müzakerelerin dışında tutmak istiyor. Bununla birlikte HRK gibi eğitim sektörünü tamamen bir kenara koymak istemiyor. Sebebi ise eğitimin bu şekilde ticaretin alanından tamamen çekilecek olması.

Avrupa Parlamentosu da bu ayın ortasında eğitimin anlaşmanın dışında kalmasını bağlayıcı hale getirecek kararı vermeye hazırlanıyor. ABD ise Avrupa’daki eğitim ticaretini güçlendirme taraftarı. Özellikle özel eğitim imkanları ile Avrupa’da kök salmayı amaçlayan Amerikalılar, son zamanlarda iyi satış yapan online seminerlere ağırlık veriyor.
Bu gibi geniş çaplı ticari girişimler muhaliflerin sesini yükseltmesi için yeterli. Muhalifler talim ve terbiyenin TTIP yüzünden bir eğitim piyasasına dönüşmesinden korkuyorlar. Bu piyasada yılda yaklaşık 1 Trilyon Dolar dönüyor ve başka gelirleri de cezbeden bu miktar devletin eğitim alanındaki etkin gücünü kırma potansiyeli taşıyor.

Esasen devlet okulları bu potansiyelden etkilenmiyor. Hatta özel girişimin rekabet gücünü arttırması olumlu bir gelişme olarak görülüyor. Ne var ki, yabancı yüksekokulların eğitim verdikleri ülkelerin kanunlarına uymasına yönelik olarak anlaşmada herhangi bir maddenin yer almaması güvensizliğe sevk ediyor.

BERTELSMANN BREZİLYA’NIN EĞİTİM SEKTÖRÜNE HIZLI GİRDİ

Diğer taraftan Almanya’da eğitim ihraç eden ülkeler arasındaki yerini koruyor. Bunun en son örneğini Bertelsmann gösterdi. Avrupa’nın en büyük medya şirketi olarak bilinen Bertelsmann, Brezilya’nın en büyük meslek içi eğitim hizmetleri sunan Affero Lab isimli şirketinin yüzde 40’ından fazlasını satın aldı. Bertelsmann’ın İspanya ve Latin Amerika yöneticisi Fernando Carro, eğitimi medya ve hizmet sektöründen sonra üçüncü ticari sacayağı olarak düşündüklerini ifade etti.