Almanya Dışişleri Bakanlığı, başta Asya, Güney Amerika ve Afrika ülkeleri olmak üzere dünya genelinde Almanca öğrenen kişi sayısının 15 milyon olduğunu duyurdu. Almanca öğrenenlerin sayısında beş yıl öncesine kıyasla, yarım milyon artış gösterdi.

Almanca öğrenenlerin sayısındaki artışa rağmen, 2000 yılındaki rakamına ulaşamadığı kaydediliyor. 2000 yılında dünyada, değişik yaş gruplarında toplam 20 milyon kişi Almanca öğreniyordu. Yetkililer, Almancaya en büyük ilgiyi Polonya'nın gösterdiğini ifade etti. Polonya’da 2,3 milyon kişi Almanca öğreniyor. Son yıllarda Türkiye, Sırbistan ve Bosna gibi ülkelerdeki orta dereceli okullarda yabancı dil olarak Almancayı seçenlerin sayısında artış kaydedildi. Yunanistan ile Portekiz’de de Almancaya ilgi yükselen bir grafik çiziyor.

RUSYA’DA AZALDI
Başta Rusya olmak üzere eski Sovyetler Birliği ülkelerinde Almanca öğrenenlerin sayısının düştüğü belirtiliyor. 143 milyonluk nüfusa sahip Rusya’da Almanca öğrenenlerin saysında 800 bin azalarak 1,5 milyona düştü. Goethe Enstitüsü Genel Sekreteri Johannes Ebert söz konusu yerlerdeki azalmanın siyasi gelişmelerle alakasının olmadığını bildirdi. Ebert Almancaya ilgisizliğinin nüfus sayısındaki azalma ve eğitim sistemindeki değişikliklere bağlı olduğunu illeri sürdü.

Bu arada Almanya dünya çapında özellikle üniversite çağına gençler tarafından yüksek tahsil için tercih ediliyor. Bir çok genç mezuniyetten sonra Alman iş piyasasında bir iş bulup ülkede yaşamayı düşlüyor. Asya ülkesi Hindistan’da öğrenciler arasında Almancaya ilgi yüzde 400, Çin’de yüzde 100 artmış durumda. Afrika, Yakın ve Orta Doğu ülkelerinde de benzer gelişmeler yaşanıyor.