Baden-Württemberg (BW) Eğitim Bakanı Andreas Stoch, koalisyon anlaşmasına ters düşerek ana dil derslerinin düzenli ders kapsamına alınmasına karşı çıktı. Maliyeti sorun gösteren bakanlık bugüne kadar geçerli olan modelin devam edeceğini duyurdu. Bakanın açıklaması Yeşiller’i memnun etmedi.

Baden-Württemberg(BW) Eğitim Bakanı Andreas Stoch (SPD), ana dil dersini okulun değişmez bir parçası haline getirme hedefinden saptı. Bu hareketiyle Stoch, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller arasında gerçekleştirilen koalisyon anlaşmasına da ters düşmüş oldu.

Koalisyon anlaşmasında konuyla ilgili olarak şu ifadeye yer verilmişti: “Ana dil dersini adım adım düzenli olarak verilen okul hizmetlerine entegre etmek istiyoruz.” Stoch’un ana dil dersleri konusundaki fikir değişikliği bir soru önergesi sonucu anlaşıldı. Ana dil derslerinin nasıl verileceğini merak eden Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) soru önergesi verince eğitim bakanının böyle bir hedefinin olmadığı ortaya çıktı. Stoch önergeye bir cümlelik cevap vermekle yetindi: “Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı, ana dil derslerini bugüne kadar geçerli olan modele göre devam ettirmekten yola çıkıyor.”

Stoch’un bu sözleri koalisyon ortağı Yeşiller ile problem çıkacağı anlamına geliyor. Yeşiller’inentegrasyon politikaları sözcüsü Daniel Abal, ana dil derslerinin uzun vadede verilmesi için gerekli yapıları oluşturmaya çalıştıklarını, bunun için koalisyon ortağı SPD ile görüşmeleri sürdürdüklerini ifade etti. Abal, bundan iki sene önce konuyla ilgili bir reformdan yana tavır almış, ana dil eğitiminin eyalete kalite standardı getireceğini söylemişti.

Bakanın koalisyon anlaşmasına aykırı davranmasının arkasında ise para meselesinin yattığı ileri sürülüyor. Bakanlığın bir sözcüsüne göre ana dil kurslarının düzenli derslere dahil edilmesi 60 milyon Euro’ya mal olacak. Bu ise daha acil konular dururken bakanlık açısından mümkün görünmüyor. Eyalette; Türkiye'nin yanı sıra Bosna-Hersek, Yunanistan, İtalya, Kosova, Hırvatistan, Makedonya, Polonya, Portekiz, Sırbistan, Slovenya, İspanya ve Tunus konsoloslukları okullarda anadil kursu sunuyor. Eğitim Bakanlığı okullarda anadil dersi veren konsolosluklara toplam bir milyon 90 bin Euro maddi yardım sağlıyor. Ancak bu bütçeden 3 bin 616 kurstan yalnızca bin 875'i faydalanabiliyor. Eyalette toplam 44 bin 366 yabancı kökenli öğrenci okulda anadil eğitimi alıyor.

Eyalette toplam 44 bin 366 yabancı kökenli öğrenci okulda anadil eğitimi alıyor alıyor ve bakan da temelde buna karşı değil. Hatta anadil dersinin çocukların sadece dil salahiyetine değil, aynı zamanda kişisel gelişimine de katkı sağladığını düşünüyor. Konuyla ilgili önemli araştırmalara değinen Stoch, hem anavatanını hem de yaşadığı ülkeyi benimseyen insanların psikolojik ve sosyolojik olarak daha iyi uyum sağladığını söyledi. Stoch, “Ana dilini iyi bilen Almancayı da daha rahat öğreniyor." dedi.