Erfurt Federal İş Mahkemesi anadil dersleri veren öğretmenlere eyaletlerin farklı maaş tarifleri uygulanmasını yasalara aykırı buldu.

Mahkeme, öğretmenlerin yurt dışından veya Almanya’dan öğretmenlik mezunu olmasının maaşlarında farklı uygulamalar için sebep olmadığına hükmetti. Böylece Almanya’da anadil haricinde iki ders okuyan bir öğretmen anadil derslerine girdiği durumda diğer anadil öğretmenlerinin maaş tarifesi ile aynı kategoriye yerleştirilecek. Mahkemenin kararına göre bu durumdaki öğretmenin maaş kategorisi örneğin Türkiye’de öğretmenlik bitirip burada Türkçe derslerine giren bir öğretmen ile aynı olacak.

Türkçe öğretmenleri, Almanya’da Türkçe Dersi’ni öğretmenlik olarak okumamışsa ve Türkiye üniversitelerinden mezun ise normal öğretmenlere göre daha düşük maaş kategorisinde sınıflandırılıyordu. Dava, Kuzey Ren Vestfalya’da (KRV) Almanya’da öğretmenlik bölümü mezunu olan bir Türk öğretmenin olayı yargıya taşımasıyla başlamıştı. Okuduğu bölümlerin dışında Türkçe sertifikası ile bir ilkokulda sadece Türkçe derslerine giren bayan öğretmen diğer Türkçe öğretmenlerinden daha düşük maaş almasına itiraz etmişti.

Bayan öğretmen bundan böyle kendi anayurdunda öğretmen olup da Almanya’da anadil derslerine giren öğretmenler için belirlenmiş olan aynı maaş kategorisi olan (TV-L) sınıfına yükseltilecek. Benzer durumda olan öğretmenlerde aynı karardan istifade edebilecek.