Anadolu Üniversitesi, 2016-2017 akademik yılı için açılmış olan 5 bin 994 örgün aday öğrenci kontenjanının 5 bin 957’sini doldurarak yüzde 99,38’lik oranla rekor düzeye ulaştı.
Konuyla ilgili bilgi veren Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Anadolu Üniversitesini tercih eden adayların bin 511’inin, yani yüzde 25,2’sinin Anadolu Üniversitesine ilk tercihleriyle geldiğine dikkat çekerek, bu durumun sadece Anadolu Üniversitesi için değil; Eskişehir için de sevindirici olduğunu söyledi. Anadolu Üniversitesinin kontenjanlarının neredeyse tamamının dolması ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Gündoğan, “Bu durum, Anadolu Üniversitesinin tercih edilebilirliğinin çok yüksek olduğunu göstermektedir. Bunu kanıtlayan diğer bir gösterge de Anadolu Üniversitesine yerleşen adaylardan bin 511’inin, birinci tercihiyle üniversitemizi tercih etmesidir. Anadolu Üniversitesine tüm programlar bazında kayıt hakkı kazanan adayların yüzde 22’sinin Eskişehir’den, kalan yüzde78’lik kısmının ise ülkemizin diğer illerinden gelecek olmasında; üniversitemizin kaliteli eğitim vermeyi her zaman ilke edinmesinin, öğrenci odaklı bir üniversite olan Anadolu Üniversitesinin tüm olanaklarını öğrencileri için seferber ediyor olmasının, Eskişehir gibi güzel bir şehirde kurulu bulunmasının ve üniversitemiz kampüslerinin, önemli rol oynadığını düşünmekteyim” dedi.
Anadolu Üniversitesine kayıt hakkı kazanan okul birincilerinin yüzde 27,18’i birinci tercihine yerleşti
Prof. Dr. Gündoğan, meslek yüksekokulları hariç, Anadolu Üniversitesinin 62 programından 18’inin Türkiye genelinde ilk 10 binde yer aldığını ve bunun çok önemli bir başarı olduğunu kaydetti. Anadolu Üniversitesi lisans programlarına ÖSYM’nin okul birinciliği kontenjanlarıyla yerleşen aday sayısının 86 olduğunu aktaran Rektör Gündoğan, “Okul birinciliği kontenjanı ile yerleşen adaylardan 28’i (yüzde 27,18’i) birinci tercihiyle üniversitemize yerleşti. Bu oran bizim için çok önemli.” değerlendirmesinde bulundu.
Anadolu Üniversitesini en çok anadolu lisesi mezunları tercih ediyor
Anadolu Üniversitesini en fazla anadolu lisesi mezunlarının tercih ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Naci Gündoğan, “Üniversitemize kayıt hakkı kazanan toplam 5 bin 957 adayın; 1958 tanesi (yüzde 32,872’si) yabancı dille eğitim yapan resmi anadolu liselerinden, 864’ü (yüzde 14,50’si) özel temel liselerden, 655’i (yüzde 11’i) resmi liselerden, 416’sı (yüzde 6,98’i) ise anadolu öğretmen liselerinden gelmiştir. Buna göre kayıt hakkı kazanan adayların toplamda yüzde 65,38’inin bu dört tür liseden olması da dikkate değerdir” diye konuştu.
Prof. Dr. Gündoğan, Anadolu Üniversitesini en çok hangi şehirlerden adayların tercih ettiğine de açıklık getirerek, “Meslek yüksekokulları dışında, üniversitemize kayıt hakkı kazanan adayların yüzde 15,1’i Eskişehir merkezlidir. Eskişehir’i yüzde 10 ile Ankara, yüzde 9 ile İstanbul, yüzde 6,4 ile Bursa, yüzde 5,8 ile İzmir ve yüzde 4,1 ile Antalya izlemiştir” bilgisini aktardı.
Adaylar neden Anadolu Üniversitesini tercih ediyor?
Prof. Dr. Naci Gündoğan, “Adaylar, üniversite tercihlerini gerçekleştirirken genelde üniversitenin akademik ve fiziksel altyapısı ile kurulu bulunduğu şehir faktörleri üzerinde duruyorlar. Anadolu Üniversitesinin tercih edilmesinde de bütün akademik birimlerinin nitelikli akademik kadrolara sahip olması, derslikleri, laboratuvarları, 7/24 hizmet veren kütüphanesi, günde üç öğün yemek sunan yemekhaneleri, spor ve yılda 2 bin 500’den fazla sosyal ve kültürel etkinliğe ev sahipliği yapan sosyal tesisleriyle sadece ülkemizin değil, dünyanın da en güzel kampüslerinden birine sahip olması faktörlerinin yanı sıra Türkiye’nin hayat kalitesi yüksek, en güzel şehirlerinden olan Eskişehir’de kurulmuş olmasının da belli başlı etkenler olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.