Apa Sherpa hagisini 21 kez yapmıştır uzaya çıkmak manş denizini yürüyerek geçmek everestin zirvesine tırmanmak atlas okyanusunu yelkenliyle geçmek

Everest’e ilk çıkışı Edmund Hillary ve Sherpa Tenzing Norgay birlikte yaparlar. Oysa ertesi günkü gazetelerde Tenzing Norgay’ın adı yoktur, başlıkta ondan hamal diye bahsedilir… Tüm itibar Hillary’e verilir…

Bu büyük bir haksızlıktır, çünkü Sherpalar olağanüstü dağcılardır… Genellikle çok yüksek irtifalarda doğarlar, büyürler ve yaşarlar. Hatta 5164 metre rakımda bile köyleri var. (Everest – ”Gorak Shep’’’) Bizim Ağrı Dağımızın zirvesinden bile yüksek… Bu nedenle de Sherpa’lar çok iyi dağcı olurlar…

Ancak dün farkettim ki http://www.dogayakacis.com‘da tanıttığım dağcılar arasında da, bir tane bile Sherpa yok. Hep beyaz adamları tanıtmışım. Yani bu haksızlık kervanına bende dahil olmuşum. Vicdanımı rahatlatmak için hemen bir Sherpa Dağcı tanıtım yazısı hazırlamaya oturdum.

Onun adı Apa Sherpa….

Apa Sherpa, dünyanın en yüksek zirvesi olan Everest’e tam 21 kez tırmanarak, inanılması güç bir rekora imza atan süper bir dağcı…. O nendenle lakabı da ”Süper Sherpa”… (Everest’e 21 kez tırmanan ve Apa’nın rekoruna ortak olan ”Phurba Tashi” isimli bir Sherpa daha vardır. Onu da başka bir yazıda tanıtacağım)

Lhakpa Tenzing Sherpa, 20 Şubat 1960’da, Nepal’de, Khumbu vadisinde, Çin sınırına yakın küçük bir köy olan Thame‘de doğdu. Sherpalar dağcı doğar demiştik. İşte onun bir örneği olarak, henüz daha 3 aylıkken annesi ile birlikte büyük bir çığa yakalandı ve annesinin sırtında ki sepetten fırlayarak, bir buz kornişinin altında takıldı kaldı. Sağ kurtulan annesi onu bulduğunda en küçük bir yarası bile yoktu… Annesi bu mucize sonrası, bir teşekkür duası yapması için onu Lama’ya götürdü. Lama tarafından ona, çok sevilen anlamına gelen ”Apa” adı verildi.

Apa hep doktor olmak istedi, ancak 12 yaşına geldiğinde babası öldü ve annesi ile 5 kardeşinin sorumluluğunu almak zorunda kaldı. Okulu bıraktı ve dağcılık guruplarının tırmanışlarında hammallık, mutfak yardımcılığı yapmaya başladı. 1985 yılından itibaren tırmanma kariyeri başladı, ancak 1990 yılına kadar ona zirve yapma fırsatı verilmedi.

Apa, Everest’in zirvesine ilk kez 10 Mayıs 1990 tarihinde, Peter Hillary (Edmund Hillary’nin oğlu) ve Rob Hall tarafından yönetilen bir Yeni Zelanda ekibi ile birlikte ulaştı. Bu onun 4. zirve denemesiydi. Bu başarılı tırmanıştan sonra dağcılık kariyeri ”Sirdar” (Tüm Sherpaları kiralayan ve organize eden kişi) olarak devam etti ve 1990-2011 yılları arasında Everest’e tam 21 başarılı tırmanış yaptı. Ayrıca pek çok ta başarısız tırmanış denemesi oldu….