Arjantin İklimi ve Arjantin Hava Durumu

Arjantin Güney Amerika’da yer almaktadır. Bu da Arjantin’in Güney Amerika’nın tropikal ikliminin olduğunu göstermektedir.

Arjantin toprakları büyük bir yüzölçümüne yayılmaktadır. Bu da bölgeler arası iklim farklılıklarını beraberinde getirmektedir. Arjantin’in güney kesimleri genellikle nemli olmaktadır. Arjantin ikliminin yarattığı sıcaklıklar güney kesimlerde düşük olarak seyretmektedir ve yıl boyunca fazla değişime uğramazlar.

Arjantin Hava Durumu

Arjantin’in geniş topraklarında kuzey kısmından güney kısmına doğru yol aldıkça kuraklık baş göstermeye başlamaktadır. And dağlarının oluşturduğu platolarla beraber havzaların izlediği dağ eteklerinde kurak Arjantin iklimi hâkimiyeti vardı. Kuraklığın sona erdiği kısımsa Patagonya kıyısıdır. Bu yüzden Arjantin hava durumu bölge bölge olmak kaydıyla farklılık göstermektedir.

Arjantin iklimi yer yer karasal, yer yerse yağışlıdır. İç kesimlere doğru seyrettiğimiz zaman karasal iklimi hissetmekteyiz. Arjantin’in büyük bir kısmı güney yarım kürede kaldığı için Türkiye’ye göre yaz ve kış zamanları terstir. Biz kışı yaşarken Arjantin yazı yaşamaktadır. Bu nedenle Arjantin’in yaz ayları Kasım ve Şubat arasındadır.

Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te ılıman kuşakta yer almaktadır. Arjantin hava durumunun ortalama sıcaklığı yıllık olarak 16,9 derece olmaktadır. Arjantin hava durumunun ortalama yağış miktarı ise 1,027 milimetredir.

Arjantin ikliminin en sıcak ayı 23,7 derece ile Ocak olmakla beraber, en soğuk ayı ise 10,5 derece ile Haziran ayı olmaktadır. İç kesimlerde görülen nadir kar yağışları ( Patagonya istisna ) gözükmekle beraber, sıcaklığın sıfırın altına düştüğü zamanlar çok nadirdir.

Arjantin hava durumunda en çok yağış Mart ayındadır. En az yağış ise Haziran ayında ölçülmüştür.