Mardin Artuklu Üniversitesi ve İran'ın Qazvin şehrindeki Uluslararası İmam Humeyni Üniversitesi "Geçmişten Geleceğe İran ve Türkiye Arasındaki Kültürel ve Ekonomik İlişkiler” konulu sempozyumun ön hazırlıklarını görüşmek üzere 28 Ocak 2015 tarihinde Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü'nde bir araya geldi.
Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça’nın makamında yapılan görüşmede, İmam Humeyni Üniversitesi ve Mardin Artuklu Üniversitesi İşbirliği kapsamında Ekim 2015’te gerçekleştirilmesi planlanan "Geçmişten Geleceğe İran ve Türkiye Arasındaki Kültürel ve Ekonomik İlişkiler” Sempozyumu ön değerlendirmeleri yapıldı.
Yapılan toplantıda beş kişilik heyet arasında Uluslararası İmam Humeyni Üniversitesi Dış İlişkiler Ofisi Müdür Yardımcısı ve Sempozyum Sekretaryası Dr. Ruhullah Beyat, Yabancı Öğrenciler Koordinatörü ve Sempozyum Sekretaryası Dr. Nasrullah Purmuhammedi Emlaşi, Qazvin Ticaret Odası Sekreteri Mecid Kuruşzade, Qazvin Valiliği Uluslararası Fuarlar Birim Sorumlusu Hadi Nikfitrat Şiveyi, Qazvin Valiliği Yatırım Birimi Müdürü Misem Keyani hazır bulundu.
Türkiye'nin bir millet olarak tarihi, siyasi, dini ve irfani kimliklerinin oluşmasında İran coğrafyasının müessis bir coğrafya olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ağırakça konuşmasında;
“Türkiye İran ilişkileri rekabet ve işbirliği diyalektiği ile şekillenen bir tabiata sahiptir. Rekabet daha siyasi ve güvenlik ilişkilerinde müşade edilirken, iş birliği daha ziyade ekonomi ve enerji ilişkilerinde müşade edilmektedir. Ancak bu genel eğilim akademisyenlerimizin ilişkileri güçlendirme girişimleri ile farklı boyut kazanacağı ve siyasilere önayak oluşturacağı inancındayız.” dedi.
Türkiye'nin İran ile bölgesel istikrara ve barış havzası inşa etme maksadına matuf olarak Türkiye İran ikili ilişkilerinin, hem akademik, hem de ticari gelişmesine verilmesi gereken öneme de değindi.