Ahmet Yesevi Üniversitesi’ne bağlı Avrasya Araştırma Enstitüsü, yayımladıkları Asya-Avrupa: Haber-Yorum isimli dergi ile Avrasya Bölgesinde sosyal yapı, siyaset, ekonomi ve diğer alanlarda yaşanan gelişmelerle ilgili analizlerin ve değerlendirmelerle adından söz ettirmeye başladı.
Avrasya Araştırma Enstitüsü genelde Avrasya bölgesine, özelde bu bölgede yoğun olarak yaşayan Türk Dili konuşan Devlet ve Topluluklara ilişkin, ekonomi, finans, enerji, uluslararası ilişkiler, güvenlik vb. alanlarda disiplinler arası özgün bilimsel araştırmalar yapan, ilgili projeleri planlayan ve destekleyen bir Enstitü olarak 2016 yılının Ocak ayından itibaren aylık “Asya-Avrupa: Haber-Yorum” isimli bir dergi çıkarmaya başladı.
Avrasya bölgesi ile ilgili yayın yapan kurumların az olması nedeniyle alanda büyük bir boşluğu dolduran “Asya-Avrupa: Haber-Yorum” dergisinin Türkçe ve Kazakça olmak üzere iki dilde yayınlanması, İngilizce ve Rusça haber yorumlarına da yer vermesi ve periyodik analizler yapması Avrasya bölgesinde büyük beğeni ile karşılandı. Haber-yorumlara ağırlık veren özgün tarzıyla derginin Avrasya bölgesi ile ilgili büyük bir açığı da kapatacağı görülüyor.
“Asya-Avrupa: Haber-Yorum” dergisinin Suriye ile ilgili Türkiye’nin argümanları, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in Halka Sesleniş konuşmasının dış politika boyutuyla değerlendirmesi, Türkmenistan’ın enerji ilişkileri ve Afganistan’ın Orta Asya ülkeleri ile enerji işbirliğinde yaşanan son gelişmeleri gibi ilgi çekici analizleri okuyucular tarafından büyük ilgi görüyor.