Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletinde çalışanlara eğitim izni verilecek.

BW Eyalet Meclisi’nde Yeşiller ve SPD gruplarının oyları ile geçen karara göre 1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren mesleki, gönüllü veya siyasi eğitim amaçlayan çalışanlara işverenler 5 gün ekstradan izin vermek zorunda. Eğitim izninin önemiyle ilgili açıklama yapan BW Eyaleti Başbakan Yardımcısı, Maliye ve Ekonomi Bakanı Dr. Nils Schmid (SPD), “İşe başladıktan sonra insanların eğitimi son bulmaması için ve sürekli kendilerini geliştirmelerine imkan sağlamak amacıyla çalışanlara yılda 5 gün ekstradan izin verilmesini kararlaştırdık. Eğitim izni ayrıca kalifiye işçi yetersizliğini de azaltmaya yardımcı olacaktır.” diye konuştu.

Muhalefet ise söz konusu yasaya karşı çıktı. BW Eyalet Meclisi CDU Milletvekili Reinhard Löffler, eğitim izninin işverenlere zarar vereceğini iddia etti ve şöyle devam etti: “Eğitim izni işverenleri küresel rekabette olumsuz etkileyecektir. Eğitim izni nedeniyle önümüzdeki yıl BW’deki şirketlerin 4 milyar Euro zarar etmesi bekleniyor. Özel sektörün yanı sıra kamu çalışanları nedeniyle de BW eyaleti 247 milyon Euro zarar edecektir.

Ayrıca BW’deki şirketlerin yüzde 61’i zaten gerekli gördüğü durumlarda çalışanlarının eğitimine katkı sağlıyor. Dolayısıyla böyle bir yasaya gerek yok.” dedi. FDP’li Hans-Ulrich Rülke ise eğitim iznini Yeşiller-SPD hükümetinin işçi sendikalarına boyun eğmesi olarak değerlendirdi. Ancak öğretmenler sendikası GEW söz konusu yasaya tepki gösterdi. GEW Basın Sözcüsü yaptığı açıklamada, “Öğretmenler de sürekli eğitim seminerlerine katılıyorlar. Ancak öğretmenler seminerlere okul tatil döneminde katılması gerekiyor. Dolayısıyla bu yasanın öğretmenler açısından bir haksızlığa yol açtığını düşünüyoruz.”