Sakarya’da gerçekleşen “Dünya Uygarlığı İçinde Türk Uygarlığı: Dil/Tarih Meseleleri Kurultay Dil Çalıştayı’na” katılan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, atasözlerini, deyimlerin ve bulmacaların gelecek nesillere aktarılması için popüleştirici çalışmalara ihtiyaçları olduğunu söyledi.
Türk Dünyası Belediyeler Birliği ve Kültür Konseyi Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği “Dünya Uygarlığı İçinde Türk Uygarlığı: Dil/Tarih Meseleleri Kurultay Dil Çalıştayı” Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın katılımıyla başladı. Açılış konuşmaların ardından kürsüye çıkan Bakan Avcı yaptığı konuşmada, “Gördüğünüz gibi bu tür konular ne yazık ki bizde henüz kurumsal iddialarla değil daha çok bireysel fedakarlıklarla, gayretlerle yürüyor. Dolayısıyla genel olarak Türk dünyasında herhangi bir alanda herhangi bir başarı gördüğünüz zaman arkasında kim var sorusu meşru hale geliyor. Kim yapıyor bu işi? Mutlaka bu işin birçok fedaisi çıkıyor ve öyle oluyor. Henüz kurumsal akışlar içerisinde işlerimizi anonimleştirmiş değiliz. Hangisinin doğru olduğunu çok iyi bilmiyorum. Fedakarhane, bireysel gayretlerle yürüyen işlerle mi olur yoksa aynı zamanda rutinleşmiş kurumsal gayretler daha verimli olur. Her ikisinin de güzel örnekleri var. Ama bizim buradaki faaliyetlerimiz bu çalışmaya esas teşkil eden faaliyetlerimiz daha çok duayenlerimiz gibi bu işlere gönül vermiş fedailerin gayretleriyle bir araya gelebilmektedir. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. 2013 Türk Dünyası Kültür başkenti ajansı yönetim kurulu başkanı olarak pek çok olumlu faaliyet başlatmışlardı. Türk Dünyası Vakfını kurduk Eskişehir’de. Vakıf sadece ilmi çalışmalar değil pek çok tarihi eser ve restorasyon çalışmalarını da dahil ettik. Bunları yürütmek üzere de vakıf faaliyete geçti ve bugüne kadarda güzel işlere imza attı, buda onlardan bir tanesi” dedi.
Atasözleri, deyimler ve bulmacaları gelecek nesillere aktarmak için popüleştirici çalışmalara ihtiyacı olduğunu da söyleyen Bakan Avcı, “Yapılan çalışmaların özellikle atasözleri daha sonra deyimler ve bulmacaları, bilmeceleri yeni nesillere aktarılabilmesi için sadece gençlerimize, çocuklarımıza değil aynı zamanda özellikle öncelikle yazarlarımıza, çizerlerimize aktarılabilmesi ulaştırılabilmesi için bazı popüleştirici çalışmalara ihtiyacımız var. Bilmeceler, bulmacalarda bu atasözleri kullanmalarına teşvik edecek onlara bazı bilgiler aktarabiliriz. Televizyon yarışmaları düşünülebilir. Bunlar kitselleşme ve popüleştirici halka daha fazla yansıtılması konusunda aklımıza gelebilecek yöntemler olabilir” diye konuştu.
Konuşmaların ardından program sona erdi.