Almanya’nın en büyük eyaletleri arasında yer alan Bavyera’da 38 bin Gymnasium öğrencisinin Abitur’u sınavında başarılı olduğu bildirildi.

Bavyera Eğitim Bakanlığı basın sözcülerinden Henning Gießen, şu an tüm istatistiki verilerin ellerinde olmadığını fakat genel bilgilerin sisteme girildiğini belirtti. Buna göre bu yıl eyalet genelinde toplam 39 bin öğrenci üniversiteye doğrudan giriş imkanı sağlayan Abitur sınavına girdi ve bunların 38 binden fazlası başarılı oldu.

Eyalet genelinde not ortalamasının 2,3 olarak hesaplandığını ifade eden Gießen, bu ortalamanın diğer yıllara kıyasla hemen hemen aynı olduğunu sözlerine ekledi. Abitur sınavında başarılı olamayan öğrencilerin oranının ise yüzde 3,5 olduğunu kaydeden basın sözcüsü, geçen yıl ve 2013 yılında bu oranın yüzde 3,1 ve 2012 yılında yüzde 3,7 olduğunu sözlerine ekledi. Abitur sınavlarında kaç Türk öğrencinin başarılı olduğu bilgisi ve daha fazlasını öğrenmek ise ancak Eylül ayında mümkün olacak.

OKUL GEÇİŞ RAKAMLARI FIRSAT EŞİTSİZLİĞİNİ GÖSTERİYOR İDDİASI

Öte yandan eyalette ilkokuldan sonra Realschule ve Gymnasium okullarına geçiş rakamlarını değerlendiren Sosyal Demokrat Partili (SPD) Martin Güll, kırsal kesimlerde yaşayan ve göçmen ailelere mensup çocukların iyi eğitim veren okullara geçiş rakamlarındaki düşüklüğe dikkat çekti. Münih ve çevresinde öğrencilerin yüzde 61’i Gymnaisum okullarına geçiş yaparken, Rottal-İnn bölgesinde bu oranın yüzde 25’e düştüğüne belirten siyasi, Alman ailelerin çocuklarının yarısının Gymnasium okullarına gittiğini, göçmen ailelerde ise bu oranın dörtte bire düştüğünü söyledi.

Bu açıklamaya destek Bavyera Öğretmenler Birliği (BLLV) derneği Başkanı Simone Fleischmann’dan geldi. Dördüncü sınıfa giden çocuklara geçiş için iyi not alması baskısı yapıldığını belirten Fleischmann, Eğitim Bakanlığı'na uygulamayı gözden geçirmesi ve velilere geçişlerde söz hakkı verilmesi çağrısı yaptı. Üst üste gelen tepkiler üzerine basın bildirisi yayınlayan Bavyera Eğitim Bakanlığı, Bavyera okullarında eğitimin kaliteli ve okular arası geçişlerin esnek olup, tüm çocuklara katılım fırsatı sunulduğunu savundu ve tepkileri kabul etmedi. Bakanlığın basın sözcüsü Dr. Ludwig Unger, çocukları sosyal kökenine bakmadan yeteneklerine göre teşvik etmeyi amaçladıklarını duyurdu.