Anadolu Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü 2015-2016 mezunu Gizem Severoğlu, mezuniyet projesi olan ‘Bebek Beslenmesi Takip Ünitesi’ tasarımıyla “Uluslararası Kavramsal Tasarım Ödülü”ne layık görüldü.
2008 yılından bu yana Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) tarafından ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) desteğiyle düzenlenen “Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri”, bu yıl Design Week Turkey kapsamında gerçekleştirildi. Anadolu Üniversitesi öğrencisi Gizem Severoğlu da bu organizasyona mezuniyet projesi “Bebek Beslenmesi Takip Ünitesi” tasarımıyla katılarak ödül aldı. Proje sahibi Severoğlu yaptığı tasarımla bebeklerin rutin besleme sürecini doğru zaman aralıkları ve yeterli dozajlarla sağlayarak bebeğin gelişimini olumlu yönde artırmayı hedefliyor.
Bebeğin rutin beslenme sürecinin takip edilmesini sagˆlayan bir ürün tasarladı
Proje amacının beslenme sürecini takip edilmesi ve kaydedilmesini sağlayacak bir ürün tasarlamak olduğunu söyleyen Severoğlu, “Anadolu Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü’nde mezuniyet projesi kapsamında ‘Bebek Beslenmesi Takip Ünitesi’ ürününü tasarladım. Kuzey Tasarım Medikal firması danışmanlığında ve Öğr. Gör. Levent Burgazlı akademik danışmanlığında gerçekleştirilen bu projede, bebeklerin beslenmeye dayalı hastalıklarının önemli oranda artması sebebiyle bebeklerin doktor kontrolünde ve gelişimleri doğrultusunda beslenmeleri önem tas¸ımaktadır. Her bebek doğduğu günden itibaren ‘persentil tablosu’ adı verilen gelişim cetvelinde yerini alır ve gelişimleri bu doğrultuda takip edilir. Gelişimin en önemli etkeni, beslenmedir. Beslenmedeki miktar, zaman ve ısı kavramları ise takip edilmesi gereken en öncelikli değerlerdir. Çalıs¸an annelerin 8 hafta sonunda is¸ izinlerinin bitmesi sebebiyle mesai saatleri içerisinde bebegˆin yanından ayrılmak durumunda kalması, bebeklerin beslenme süreçlerini takip etmelerini zorlas¸tırmaktadır" dedi.
"Annenin bebeğin beslenme sürecini kontrol etmesini kolaylaştırıyor"
Projesinin çalışması hakkında bilgiler veren Gizem Severoğlu, kazandığı ödül hakkında da şunları dile getirdi:
"Sensörler ve arayüzler aracılıgˆıyla ürün; cihazlar arası bağlantılar kurarak annenin bebegˆinin beslenme sürecini kontrol etmesini kolaylaştırıp bebeğe bakan kişi ile bebek beslenmesinin takibi konusunda doktor kontrolüyle
bir sonuca varılabilmesini, güncellenebilmesini ve kayıt edilebilmesini sagˆlamaktadır. Bu projenin ödül alması, benim için çok değerli; çünkü okul kapsamında gerçekleştirdiğim bir proje. Mezuniyet projesi kapsamında olması dolayısıyla akademik danışmanlarımın ve mezuniyet firması danışmanım olan Kuzey Tasarım Medikal’in çok büyük destekleriyle projeyi geliştirdik. Ödül de yaşanılan bu sürecin bir armağanı oldu diyebilirim.”
Bu yıl 5’incisi yapılan yarışmaya, bugüne kadar bin 500 kişi başvurdu.