Bitlis Tatvan Yoncabaşı köyü Ortaokulu Sosyal Bilgiler öğretmeni Mihraç Kulu, öğrencilerine farklı ve görsel öğrenme ortamları oluşturmak, sosyal ilişkilerini güçlendirmek ve çocuklarda tarih bilincini oluşturmak için bir proje hazırladı. “Tarihe Yolculuk” ismini verdiği projeyle, Tatvan’da 12 köy ortaokulu, dört mahalle ortaokulu ve iki YİBO’nun son sınıf öğrencilerini, “Ertuğrul 1890” filmine götürdü.
Tez için biriktirmişti
Gazi Üniversitesi’nde yüksek lisans yapan Kulu, şehitlikler ve şehitlerin mezar taşları üzerine olan tezi üzerinde araştırma yapmak için Japonya’ya gitmek istiyordu. Japonya’daki Türk şehitliğine gitmek için uzun zamandır para biriktiren Mihraç öğretmen, biriktirdiği bu parayla bin öğrenciyi sinemaya götürdü.
Projede, öğrencilerin köylerinden alınıp şehre getirilmeleri, sinema biletleri, patlamış Mısır ve yemekleri, sinemanın içinde bulunduğu AVM gezisi, tekrar servisle köylerine götürülmeleri gibi bütün ihtiyaçları da düşünüldü. 2 gün, 8 seans halinde yaklaşık bin öğrenci “Ertuğrul 1890” filmini izledi. 
Kendi karşıladı
Tüm bu masraflar, Mihraç Öğretmen tarafından karşılandı. Mihraç öğretmen, Türk-Japon dostluğunu anlatan Ertuğrul 1890 filmini öğrencilerine izleterek önemli bir sosyal sorumluluk örneği gösterdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yapımcılığını üstlendiği film, iki ülke insanının yardımlaşmasını ve insani duyguları ön plana çıkarmasıyla dikkat çekmişti. 

Mihraç öğretmene Japonya daveti
Ünal, Japonya’ya gitmek için biriktirdiği parayı bu projede kullanan Mihraç Kulu ve eşini 7 Haziran’da Japonya’da Ertuğrul firkateyninde şehit olan askerlerimizle ilgili yapılacak anma törenlerine götüreceklerini de kendisine söyledi.

Bakanlık harekete geçti
Mihraç öğretmenin projesi Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın dikkatini çekti. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, öğretmen Mihraç Kulu ve Tatvan Kaymakamı Murat Erkan’ı Ankara’ya davet ederken, görüşmede bakanlığa bağlı Sinema Genel Müdürlüğü’nün Ankara’da bu uygulamayı yaptığını, şimdi bu uygulamayı ülke geneline yayacaklarını söyledi. 
Bakan Ünal’ın talimatıyla, ülke genelinde Mihraç Kulu’nun projesine benzer ve çok daha geniş katılımlı projeler uygulanacak. Milli eğitim Bakanlığı ile yapılacak bir protokolle, ülke genelinde özellikle YİBO’larda okuyan ve sinemaya hiç gitmemiş öğrenciler sinemayla tanıştırılacak. Sinema salonlarının olmadığı yerlerde okul salonları ve gezici mobil araçlarla öğrencilere film gösterimi yapılacak.