Bir yatırım uzmanı hangi ünlü işadamıyla yemek yiyebilmek için bir yardım kuruluşuna 5 milyon doların üzerinde bağış yapmış ve o iş adamı tarafından işe alınmıştır

Warren Buffet Hakkında Bilinmeyen 21 Gerçek

Amerika’nın Nebraska Eyaleti’ne bağlı Omaha kentinde büyümüş olan yatırım dahisi Warren Buffet, “Omaha Kahini” lakabıyla bilinir ve sahip olduğu 75 milyar dolarlık servetiyle Bill Gates’ten sonra dünyanın en zengin 2. kişisidir. İlk hisse senedini, 11 yaşında alan ve hisselerinin % 85’ini hayır kurumlarına bağışlayan Warren Buffet hakkındaki gerçekler, sizi oldukça şaşırtabilir.

Henüz 16 yaşındayken, farklı yatırım ve girişimlerden 53 bin dolardan fazla para kazanan Buffett genç yaşında başarıyı yakalamıştı. Buna rağmen herkes gibi o da başarısızlığı tattı. Harvard tarafından reddedilmişti, kayınpederi tarafından sürekli olarak aşağılanıyordu fakat sıkı çalışması ve azmi ona bugünkü başarısını getirdi.

Eski moda bir Nokia cep telefonu kullanan Buffet, Berkshire Hataway hisselerinin % 85’ine sahip. Aynı zamanda, çok sayıda hayır kurumunun sahibi. Aşağıda, Warren Buffet hakkında sizi şaşırtacak 20 gerçekle karşılaşacaksınız.

1. İlk hisse senedini 11 yaşında aldı.

11 yaşındaki akranları, futbol oynayıp çizgi roman okurken Buffett hisse senedi alıyordu. 1942 yılının ilkbaharında henüz 11 yaşındayken, hisse başına 38 dolar ödeyerek Cities Service Preferred hisselerini satın aldı.

2. 16 yaşında geldiğinde 53 bin dolar kazanmıştı.

Buffett, küçük yaşına rağmen vizyon sahibi olmasının yanı sıra çok da çalışkan biriydi.

Ailesi, Nebraska eyaletine bağlı Omaha kentine taşındığında Buffett, sabahları Washington Post gazetesini dağıtarakayda 175 dolar kazanmaya başladı. (O zamanlar bu para, bir öğretmenin maaşından daha yüksekti.)

Aynı zamanda kendine, birkaç iş daha buldu. Araba yıkadı, eski golf topları, pul vs. sattı. 16 yaşına geldiğinde 53 bin dolara yakın para kazanmıştı.

3. Harvard Üniversitesi tarafından reddedildi.

Nebraska Üniversitesi’ni üç yılda tamamladıktan sonra, Harvard Üniversitesi’ne başvurdu. Okulda yapılan kısa mülakatın ardından yetkililer Buffett’a, “Harvard’ı unut. Okula kabul edilmedin.” dediler.

Reddedilişiyle yaşadığı hayal kırıklığının ardından idolleri -Değer Yatırımcılığının babası sayılan- Benjamin Graham ile David Dodd’un, Columbia Üniversitesi’nde profesör olduklarını öğrendi.

Buffett o günleri şöyle anlatıyor: “Ağustos’un ortalarında, onlara birer mektup yazdım. Dedim ki: ‘Sayın Profesör Dodd. Ben sizin çoktan vefat etmiş olduğunuzu sanıyordum fakat öğrenmiş bulunuyorum ki, yaşıyorsunuz ve Columbia Üniversitesi’nde ders veriyorsunuz. Öğrenciniz olmayı çok isterdim.” ve o da beni okula kabul etti.

4. Tıpkı bir çocuk gibi abur cubur hastası.

Buffett’ın genç kalma sırrı nedir sizce? Coca Cola ve dondurma.

Fortune dergisine yaptığı bir açıklamada, dörtte birim Coca Cola’dan oluşmakta demiştir. “Günlük olarak aldığım 2700 kalorinin dörtte biri, Coca Cola ‘dan geliyor. Öğün başına ikişer bardaktan, hiç sektirmeden günde beş öğün içiyorum.”

Bazen kahvaltıda bir kutu (500 gr) patates cipsi yiyor yanına da soda. Diğer zamanlardaysa tatlı çeşitlerini tercih ediyor ve işe başlamadan önce, dev bir kâse dondurma yemeyi de ihmal etmiyor.

Yüksek oranda şeker ve tuz içeren böylesine sağlıksız bir beslenme rejimiyle, sağlıklı kalmayı nasıl başardığı sorulduğundaysa şöyle cevap veriyor: “Aktüeryal tabloları inceledim ve ölüm oranının en düşük olduğu yaşın, 6 olduğunu gördüm. Ben de 6 yaşındaki bir çocuğun yediklerini yemeye karar verdim.”

5. 1958’den beri aynı evde oturuyor.

Milyarder birini düşündüğünüzde aklınıza hemen, türlü türlü konaklar, yalılar, malikâneler ve pahalı arabalar gelir. Buffett asla böyle biri olmadı.

Buffett 1958 yılından beri Omaha’da bulunan evinde oturuyor. Buffett bu evi zamanında, 31,500 dolara almış. Evde yalnızca beş oda ve iki banyo bulunuyor.

6. Kayınpederi ona sürekli başarısız olacağını tekrarlayıp duruyordu.

1951 yılında evlenen Buffett’ın kayınpederi, onu karşısına alıp kısa bir nutuk çekmişti. Kayınpederinin, Buffett’a ve gelecek planlarına pek inancı yoktu. Hatta, damadının başarısız olacağından adı gibi emindi.

Buffett CNBC’deki konuşmasında, kayınpederinin sözlerini şöyle aktarıyor: “Ben sadece senin iyiliğini istiyorum. Başaramayacaksın ve sen başarısız olunca kızım da seninle birlikte helak olacak. ”

7. İnsanlar onunla öğle yemeği yiyebilmek için milyonlar ödüyor.

Omaha Kahini ile öğle yemeği yemeyi kim istemez ki? Şüphesiz, onun sözlerinden öğrenilecek çok şey vardır. Bazıları, onunla aynı masaya oturma konusunda öyle istekli ki, onunla bir öğle yemeği yiyebilmek için 3,4 milyon dolar teklif eden bile var.

Buffet, 2000 yılından beri bir yardım kuruluşuna bağış toplamak amacıyla eBay’da düzenli olarak yapılan açık artırmalar sonrasında, en yüksek fiyatı veren kişiyle öğle yemeği yiyor. 2012 ve 2016 yılında onunla aynı masaya oturmak için 3,4 milyon dolardan fazla para veren kişiler çıktı. Açık artırmalarda toplanan para, merkezi San Francisco‘da bulunan ve açlıkla savaşan bir kurum olan GLIDE’a bağışlandı. Talihli kişiler ise (çoğu isimlerini açıklamadı) New York’da bulunan Smith & Wollensky adlı et restaurantında, davet ettikleri yedi kişiyle birlikte öğle yemeği yediler.

Açık artırmada şimdiye kadar 20 milyon dolardan fazla para toplandı.

8. 2013 yılında, günde 37 milyon dolar kazandı.

2013 yılının başındaki, 46 milyar dolar olan serveti yıl sonuna gelindiğinde 59 milyar dolara yükselmişti. Buna göre Buffett, 2013 yılında günde ortalama 37 milyon dolar kazandı. Bu paranın çoğu, hisse senedi yükselişlerinden elde edildi.

9. Servetinin % 94’ünü, altmış yaşından sonra elde etti.

Başarmanın yaşı yoktur. Buffett, altmışından önce de, bir hayli başarılıydı. 52 yaşındayken serveti, 376 milyon dolar düzeyindeydi. Ancak servetinin % 94’lük bir kısmını altmışından sonra elde etti.

10. Hayatında hiç tweet atmadı.

Buffett’ın Twitter hesabında, (@WarrenBuffett) 1 milyon 250 bin takipçisi olmasına rağmen, yalnızca dokuz tweeti var ve bunların hiçbirini de o göndermedi.

CNBC’ye yaptığı açıklamada şöyle demiştir: “Bir arkadaşım beni, Twitter’a kaydetti ve benim adıma birkaç tweet attı ama ben hayatımda hiç tweet atmadım.”

11. 20 takım elbisesi var ve bunlar için tek kuruş ödememiş.

Buffett’ın 20 adet takım elbisesi var ve hepsi de aynı terzi tarafından dikilmiş. (Madam Lee) Bunun da ilginç bir hikâyesi var.

Çin’e yaptığı bir gezi sırasında, oteline vardığında olanları CNBC’de şöyle anlatıyor: “İki adam ellerinde mezuralarla odama daldı ve  her yerimden ölçü almaya başladılar. Ardından bana bir katalog gösterdiler ve bir takım elbise seçmemi istediler. Meğerse Madam Lee, bana bir takım elbise dikmek istiyormuş.”

Buffett o gün, katalogdan bir takım elbise seçmiş sonra bir daha terzi hanımla hiç karşılaşmamış. Sonunda gizemli terziyle tanıştığında, onun müdavimi olmuş ve tüm takımlarını ona diktirmiş. Hatta o terzi, Buffett’ın yıllık şirket toplantılarında bile hazır bulunmuş. Madam Lee bugün Bill Gates’in de aralarında bulunduğu başarılı yöneticilerin takımlarını dikiyor.

12. Zamanının % 80’nini okumakla geçiriyor.

Sabah yataktan kalkar kalkmaz hemen gazetelere sarılan Buffett, günün çoğunu okumakla geçiriyor.

Kendisine başarının anahtarı sorulduğundaysa önünde duran yığınla kitabı işaret ederek “Her gün bunlar gibi yüzlerce sayfayı okuyarak. Bilgi bu şekilde elde edilir. Tıpkı çeşitli hisse senetlerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan bir yatırım sepeti gibi okunanları birleştirerek.” diye cevap veriyor.

13. NCAA turnuvasında çeyrek finale kalacak, 16 rüya takımını doğru tahmin etmeleri halinde çalışanlarından birine, hayat boyu her yıl 1 milyon dolar bağışlayacak.

2014 yılından beri şirket çapında bir yarışma düzenliyor. NCAA’nın Mart çılgınlığı adı verilen turnuvasında çeyrek finale kalacak 16 takımı doğru tahmin eden kişiye, hayatı boyunca her yıl 1 milyon dolar ödeyecek.

Şimdiye kadar hiç kimse 1 milyon dolarlık ödülü kazanamadı. En yakın tahmini oluşturansa, 100 bin dolar alıyor. 2016 yılında iki çalışan, yaptıkları yakın tahminlerle 100 bin doları aralarında paylaştı.

14. Hala eski moda Nokia cep telefonu kullanıyor.

Ünlü yatırımcı ve girişimci, 2013 yılında CNN’de yaptığı bir söyleşide, politika ve teknoloji hakkındaki görüşlerinden bahsetti ve halen, eski moda bir Nokia cep telefonu kullandığını açıkladı. “Bunu bana Alexander Graham Bell vermişti.” diyerek de şaka yapmayı ihmal etmedi ve ardından “İşin aslı, en az 20 ya da 25 yıl kullanmadan hiçbir şeyimi çöpe atmıyorum.” diye de ekledi.

15. Her Pazar, yanında bir düzine çocukla Dairy Queen’e gidiyor.

Buffet her pazar günü, 12 çocukla birlikte şirketlerinden biri olan Dairy Queen’e giderek yemek yiyor. Bu çocuklar genelde, torunları ve arkadaşlarının çocukları oluyor.

Çocukları izleyen Buffett, başlarını iPhone’larından kaldırmadıklarını söylüyor ve “Dondurma ya da buna benzer bir şey ısmarlamadığım sürece, benimle konuşmuyorlar.” diye de ekliyor. Buffett daha sonra onlara, nasıl olduklarını ve neler yaptıklarını soruyor ve ardından teknoloji olmasaydı ne yapacaklarını da sormayı ihmal etmiyor. “Gerçekten, telefonlarına yapışıyorlar. Yani tüm hayatları, telefonları etrafında dönüyor. Bayılıyorlar böyle yaşamaya.” diyor.

16. Hayatında sadece 1 defa mail göndermiş.

Buffett nadiren mail atar. Aslına bakılırsa hayatında yalnız bir kez mail göndermiş ve mahkemelik olmuş.

Buffet, 1997 yılında Microsoft’un eski yöneticilerinden, Jeff Raikes’den bir mail alır. Raikes’in mailinde, ”Microsoft sizin ihtiyaçlarınızı karşılamıyor mu?” şeklindeki sorusuna ithafen Buffett, Raikes’e bir mail atarak Microsoft’u kullanmayışının sebeplerini açıklar. Bunun üzerine Amerikan hükümeti, Microsoft’un ekonomideki önemli yerine işaret eden maili nedeniyle onu dava eder. Buffett’ın attığı mail sonradan, Wall Street Journal’da yayımlanır ve bir de bununla ilgili olarak CNBC’ye konuk olur.

17. Ukelele çalıyor.

Buffett, Nebraska radyosuna yaptığı açıklamada 18 yaşındayken memleketinden Betty Gallagher’e âşık olduğunu açıkladı. Ne yazık ki, Gallagher’in o sıralar bir erkek arkadaşı varmış. Bu nedenle Buffett, erkek arkadaşın yapamayacağı bir şey yapmaya karar vermiş ve oturup düşünmüş. Ardından ukelele çalmaya karar vermiş.

Buffett enstrümanı çalmayı öğrenince kıza serenat yapmış. Kız buna rağmen, erkek arkadaşını ona yeğlemiş. Buffett ukelele çalmayı sürdürüyor. Toplantılarda, röportajlarda, kongrelerde hatta bazen arkadaşı Bill Gates’le beraber çalıp söylüyor.

18. Buffett Berkshire Hathaway hisselerinin % 85’ini, hayır kurumlarına bağışlayacağı sözünü verdi.

Başarılı bir yatırımcı ve girişimci olan Buffett, aynı zamanda büyük bir hayırsever. 2006 yılında, Berkshire Hathaway hisselerinin % 85’ini, beş hayır kurumu arasında paylaştıracağını açıkladı ve o günden beri sözünün arkasında.

2016 Temmuzunda Buffett, yaklaşık 2,86 milyar dolarlık Berkshire Hathaway hisselerini, beş hayır kurumu arasında paylaştırdı. Bunlardan biri de, Bill ve Melinda Gates Vakfı idi.

2014 ve 2015 yıllarında, hayır kurumlarına 2,8 milyar dolar civarında bir para daha bağışlamıştı.

19. Kendisine Barack Obama tarafından Özgürlük Madalyası verildi.

16 Şubat 2011’de, eski Amerikan başkanı Barack Obama tarafından kendisine en yüksek şeref madalyalarından biri olan Özgürlük Madalyası verildi. 2014’ten beri hayır kurumlarına yaptığı bağışlar, milyar dolarları aştı. Bu nedenle Buffett, böyle prestijli bir ödülü almaya hak kazandı.

Obama, Buffett’ı dünyanın en zengin aynı zamanda en hayran olunan ve saygı duyulan insanı olarak tanımlayarak doğruluk ve dürüstlüğün yalnız toplum hayatında değil, iş hayatında da ne kadar büyük bir önemi olduğunu gösterdiğine değindi.

20. Efsane yatırımcının yatırımları, piyasalarda rekor seviyelere ulaştı.

Charles Munger’den, Peter Lynch’e, dünyanın en büyük yatırımcılarını arkasında bırakan 86 yaşındaki yatırım kralı, yaptığı yatırımlarla piyasalarda rekor kırdı.

21. 1964’te aldığınız 80 dolarlık Berkshire Hathaway hissesi ile şu an bir milyoner olabilirdiniz.

Warren Buffet’in kurucusu olduğu Berkshire Hathaway şirketininin 1 hissesi 1964 yılında 19 dolarken günümüzde 250 bin dolar civarında bulunuyor. 1964’te Buffet’ın şirketinde sadece 80 dolara 4 adet hisse almış olsaydınız şu anda tam 1 milyon dolarınız olacaktı.