Bursa Barosu, Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) işbirliği ile ‘Toplumsal cinsiyet eşitliği’ konulu seminer düzenledi. Bursa Adalet Sarayı Konferans Salonu’nda gerçekleşen seminer öncesinde, Bursa Barosu Kadın Hukuku Komisyonu Başkanı Avukat Nevin Canbaz Bursa Barosu Başkanı Avukat Ekrem Demiröz’e, toplumdaki cinsiyet eşitliğine dikkat çekerek, bu bağlamda hayata geçirdiği projeler nedeniyle teşekkür plaketi verdi. Nevin Canbaz, Demiröz’ün, başta yeni yönetim kurulunu oluştururken kadın ve erkek sayısını eşit tutması ve önceki dönemde bu anlamda hayata geçirdiği projeler nedeniyle ödüle layık görüldüğünü söyledi.

“Baro başkanımız keşke diğer sivil toplum kuruluşlarına da örnek olsa” diyen Nevin Canbaz sözlerini şöyle devam ettirdi: “Bursa Barosu Başkanımızı, Kadın Hakları Komisyonu’muzun son toplantısında, baro yönetim kurulu oluşturulurken, diğer sivil toplum kuruluşlarına da cinsiyet eşitliği konusunda örnek olmayı hedefleyerek, yönetimin belirlenmesinde kadın ve erkek sayısını eşit tutması ve geçtiğimiz dönemde hayata geçirdiği projeler nedeniyle ödüllendirmek istedik. Kendisini takdir ediyor ve keşke bütün sivil toplum örgütleri bizi örnek alsalar, kadınla erkeğe yönetim kurullarında eşit sayıda görev vererek, toplumun daha iyi bir düzene kavuşması için birlikte çalışıp katkı sunmalarına olanak tanısalar diyorum.”

Böyle bir ödüle layık görülmekten mutlu olduğunu söyleyen Bursa Barosu Başkanı Avukat Ekrem Demiröz, toplumdaki cinsiyet eşitliğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Erkek egemen kültürün binlerce yılda oluştuğuna dikkat çeken Ekrem Demiröz, bu kültürün birkaç yılda aşılabilecek bir durum olmadığına işaret etti. Demiröz, “Köleci ve feodal toplumda kadar kadınlar kayıptı. Ama kapitalizm, ucuz emek diye kadınlara yöneldi ve bir yandan kadının ucuz emeğini sömürürken, bir yandan da kadının uyanmasına, insan olduğu bilincinin farkına varmasına yol açmıştır. Artık kas gücünün gereksiz olduğu bir çağda yaşıyoruz. Örnek veriyorum Güler Sabancı. Hanımefendinin yanında binlerce erkek çalışıyor. Bu sadece günümüzden bir örnek.”

Toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin herkesin bir şeyler söylediğini belirten Avukat Ekrem Demiröz, “Evet, bazı şeyler söylüyoruz ama günlük yaşantıda hala ikiyüzlü ahlakla karşı karşıyayız. Erkek için kabul edilebilir bir şey, kadın için çok daha ağır nitelemelerle suçlamalara neden olabiliyor. Daha henüz bu ikiyüzlü ahlakı aşabilmiş değiliz” dedi. Bursa Barosu Başkanı Demiröz, bir ülkedeki uygarlığı anlamak için, o ülkedeki kadının durumuna bakılması gerektiğini belirterek, “Bir toplumun uygarlığını anlamak istiyorsanız, o ülkedeki kadının durumuna bakın. Kadın özgürse, kadın gerçekten toplumsal yaşamın içindeyse ve gerçekten erkekler gibi hak ettiği yerde ise o toplum, uygardır” ifadelerini kullandı.

Plaket töreni ve açıklamaların ardından AÇEV Uzman Eğitimcisi Psikolojik Danışman Olcayto Ezgin, seminere katılanlara “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” hakkında bilgiler verdi. Olcayto Ezgin’in verdiği seminerde, toplumun kadın ve erkek konusundaki ön yargılarına dikkat çekildi. Görsel ögelerle desteklediği interaktif sunumuyla katılımcıları toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bilinçlendiren Ezgin, sunumunda toplumda kadın ve erkek algısının henüz bebekler doğmadan oluştuğunu belirtti. Hem dünyada hem de Türkiye'de kadına dair yaşanan değişimden örnekler veren Ezgin, katılımcıların sorularını da cevapladı.