Kırıkale'nin Balışeyh ilçesi Kilevli köyünde tarım arazilerine zarar veren çekirge ile kimyasal mücadele başlatıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, hava şartlarının uygun seyretmesiyle birlikte ve yağmur sonrası kışlaklarda toplu çekirge çıkışlarının olduğu tespit edildiğini belirtti. Kırıkkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ankara Merkez Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Balışeyh İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanları tarafından Balışeyh ilçesi Kilevli köyünde kışlaklardaki çekirge çıkışlarını kontrol ve takip edilerek mücadele çalışmalarına başlandığını aktaranKırbaş, "Kilevli köyünde devlet yardımlı çekirge mücadelesi kapsamında 500 dekar garsiyat (mera, ormanlık ve hazine arazileri) alanlarında köy muhtarlığı ve Balışeyh ilçe belediyesi tarafından temin edilen iki adet traktör ile kimyasal mücadele çalışmaları yapılmaya başlamıştır.” dedi.

Ankara Merkez Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü teknik elamanı Dr. Mustafa Alkan da sonbaharda dişi çekirgelerin toprağa kümeler halinde bıraktıkları 80-100 adet yumurtadan 10-11 gün gibi kısa sürede çıkan yavruların topluluk halinde gezdiklerini belirtti. Bu yavruların önüne çıkan her türlü yeşil bitkiyle beslenip kısa sürede ergin döneme geçtiklerini ifade eden Alkan, “Ömürleri yaklaşık 4 ay olan çekirgeler ölene kadar 5 gömlek değiştirirler. Bir dişi ortalama 400 civarında yumurta bırakır. Çekirgeler özellikle tarım arazilerinde yetiştirilen buğday, arpa gibi birçok ürünü yemek suretiyle zarar verir. Ayrıca ölü organizmalarıyla da bitkilerde hastalığa neden olur.” diye konuştu.

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Jale Ödemiş ise “Çekirge nimflerinin ilk çıktığı alanlar devletin hüküm ve tasarrufunda olan garsiyat alanlarıdır. Bu alanlarda çekirge mücadelesi devlet yardımı şeklinde yapılmakta olup, kimyasal mücadelede kullanılan bitki koruma ürünleri (BKÜ) ilaçlar devlet tarafından karşılanmaktadır. İşçilik ve ekipman desteği ise yerel yöneticiler ve çiftçiler tarafından karşılanmaktadır.” şeklinde konuştu.